Лъжеш ли?

Парламентарни избори
(октомври 2022)

Кои кандидати проверихме?

В рамките на четвъртото издание на проекта „Лъжеш ли?“ проверихме истиността на изказванията на следните кандидати за народни представители на предсрочните парламентарни избори на 02.10.2022:

  • Кирил Петков („Продължаваме промяната“)
  • Асен Василев („Продължаваме промяната“)
  • Радостин Василев („Продължаваме промяната“)
  • Десислава Атанасова (ГЕРБ-СДС)
  • Томислав Дончев (ГЕРБ-СДС)
  • Корнелия Нинова (БСП за България)
  • Георги Свиленски (БСП за България)
  • Йордан Цонев (ДПС)
  • Халил Летифов (ДПС)
  • Рамадан Аталай (ДПС)
  • Тошко Хаджитодоров („Има такъв народ“)
  • Станислав Балабанов („Има такъв народ“)
  • Гроздан Караджов („Има такъв народ“)
  • Христо Иванов (Демократична България)
  • Атанас Атанасов (Демократична България)
  • Костадин Костадинов (Възраждане)
  • Цончо Ганев (Възраждане)
  • Стефан Янев (Български възход)
Кои телевизии гледахме?

Четвъртото издание на „Лъжеш ли?“ обхвана предизборните дебати и интервюта в национален ефир, които се проведоха в периода от 02.09.2022 до 30.09.2022. Това включва всички предизборни дебати и интервюта по БНТ, bTV и NOVA.

Резултати

56 неверни твърдения

Кандидат
Десислава Атанасова (ГЕРБ-СДС)
Предаване
Здравей България (връзка)
Дата на излъчване
2022-09-02
Минута на изказване
13 мин.
Невярно твърдение
"Ние, ако помните, в предходния парламент, бяхме първите, които предложихме военна помощ за Украйна."
Нашата аргументация
Стенограмата на заседанието на Народното събрание от 30.03.2022 показва, че Демократична България в лицето на Атанас Атанасов първи прочитат декларация, приканваща парламента да гласува военно-техническа помощ за Украйна. Едва няколко часа по-късно в заседанието сходна декларация е прочетена от Даниел Митов (ГЕРБ-СДС).
Кандидат
Георги Свиленски (БСП за България)
Предаване
Тази сутрин (дебат) (връзка)
Дата на излъчване
2022-09-02
Минута на изказване
19 мин.
Невярно твърдение
"В какво състояние е оставена държавата: [...] Икономика - на първо място по промишлено производство за първото полугодие." (бел.ред. на ниво Европейски съюз)
Нашата аргументация
Според календарно и сезонно изгладените данни на Евростат за обема на промишленото производство, България завършва първото полугодие на 8-мо място по индекса на промишлено производство в ЕС. Това е видно от данните за юни 2022 г. (Източник 1). Ако приемем, че г-н Свиленски има предвид растежа на промишленото производство през първото полугодие, а не абсолютната стойност на индекса, то България е на 4-то място в ЕС с 6,3 % растеж в периода януари-юни 2022 г. Растежа в индекса на промишленото производство в отделните държави членки на ЕС можете да пресметнете, ако изтеглите данните от Източник 1 като таблицa.
Източници
Кандидат
Томислав Дончев (ГЕРБ-СДС)
Предаване
Тази сутрин (дебат) (връзка)
Дата на излъчване
2022-09-02
Минута на изказване
11 мин.
Невярно твърдение
Свиленски: "Кога трябваше по ваше време, според вас, договорът, който вие сте сключили, да бъде пуснат?" (бел.ред. договорът за изграждане на междусистемна газова връзка Гърция-България) Дончев: "Лятото на миналата година" Свиленски: "Защо не е изпълнено? Защо сте подписали такъв договор?" Дончев: "Простете, ние не управляваме от април месец миналата година. Вие сте се объркали нещо."
Нашата аргументация
Не е вярно, че договорът за междуситемната газова връзка Гърция-България е трябвало да бъде пуснат през лятото на 2021 г. Съгласно дефиницията на понятието "време за завършване" в подточка 1.1 от договора за проектиране, доставка и строителство на междусистемна газова връзка Гърция-България, сключен между българския възложител "Ай Си Джи Би" и гръцкия изпълнител "Авакс" на 10.10.2019 (стр. 18 от Източник 1), интерконекторът е трябвало първоначално да бъде завършен за 18 месеца, считано от началната дата на проекта. Както е видно от точка B в изменението на договора от 18.03.2021, с което се удължава времето за завършване, тези 18 месеца е трябвало да изтекат на 28.04.2021 (Източник 2). Кабинетът Борисов 3, в който ГЕРБ има водеща роля, се разпуска на 11.05.2021 (Източник 3).
Кандидат
Гроздан Караджов (Има такъв народ)
Предаване
Събуди се (връзка)
Дата на излъчване
2022-09-04
Минута на изказване
13 мин.
Невярно твърдение
"В момента говорим за 20-23 % инфлация, което е двойно над всички останали европейски държави, включително от Източна Европа, благодарение на финансовата политика на същия този екип на "Промяната"."
Нашата аргументация
Към момента на изказването на г-н Караджов инфлацията в България по хармонизирания индекс на потребителските цени (ХИПЦ) е 14,9 % (най-актуалните данни тогава са от юли 2022 г.). Европейските държави, спрямо които тази стойност се явява двойно по-голяма, са Швейцария, Исландия, Малта, Франция и Норвегия. Същевременно има 4 държави от Източна Европа, в които инфлацията по ХИПЦ е по-висока от тази в България, а именно Естония (23,2 %), Латвия (21,3 %), Литва (20,9 %) и Северна Македония (15,6 %). Данни за инфлацията в ЕС по ХИПЦ ще намерите в Източник 1.
Източници
Кандидат
Костадин Костадинов (Възраждане)
Предаване
Денят започва с Георги Любенов (връзка)
Дата на излъчване
2022-09-04
Минута на изказване
5 мин.
Невярно твърдение
"...няма да коментирам социолозите какви данни дават, защото те винаги са ни давали двойно по-малко от това, което сме изкарвали на избори накрая."
Нашата аргументация
Не е вярно, че социологическите проучвания винаги показват двойно по-нисък резултат за партия Възраждане, отколкото техния реален резултат. Според последните проувания на водещите социологически агенции в България, а именно "Тренд", "Галъп", "Маркет линкс", "Екзакта" и "Алфа рисърч", преди изборите през ноември 2021 г. Възраждане получва между 3,1% и 3.8% от гласовете на анкетираните, докато официалният резултат е 4,86%. За изборите през юли 2021 г., непосредствено преди вота, същите агенции отчитат между 2,2% и 3,2%, а Възраждане получава 3,01% в крайна сметка. Според проучванията на три от горепосочените агенции (без "Маркет линкс" и "Екзакта", които не посочват точен резултат на партията) в седмицата преди изборите през април 2021, Възраждане достига между 1,6% и 1,7%,. На изборите партията получава 2,45% според официалните данни на ЦИК.
Кандидат
Костадин Костадинов (Възраждане)
Предаване
Денят започва с Георги Любенов (връзка)
Дата на излъчване
2022-09-04
Минута на изказване
11 мин.
Невярно твърдение
"Първо не е бежански (бел. ред. натиск), защото щеше да е бежански, ако бяха турски граждани. Знаете каква е формулировката на международното право: в този случай бежанци са само тези, които бягат от конфликт в съседна държава." (бел.ред. във връзка с изострилата се бежанска криза)
Нашата аргументация
Конвенцията за статута на бежанците от 1951 г. дефинира кое лице се счита за бежанец и какви видове правна закрила, друга помощ и социални права следва да получи в държавите, които са се присъединили към документа. (България е сред тези държави). Конвенцията, както и българското законодателство, в частност чл. 8, ал. 1 от Закона за убежището и бежанците (Източник 2), не налагат законови основания на лицата, търсещи убежище и статут на бежанец, да са граждани на съседна държава. Дефиницията на понятието бежанец ще намерите на стр. 14 от Конвенцията и Протокола за статута на бежанците (Източник 1).
Кандидат
Атанас Атанасов (Демократична България)
Предаване
Говори сега (връзка)
Дата на излъчване
2022-09-04
Минута на изказване
14 мин.
Невярно твърдение
"Защото Борисов за една година за сметка на българския бюджет - 3 милиарда и нещо - прекара Потока на Путин (бел.ред. продължението на "Турски поток", познато като "Балкански поток") през цяла Северна България без да има отклонение за България, а за 12 години не намери средства и време да завърши Автомагистрала "Хемус"."
Нашата аргументация
Продължението на "Турски поток", познато още като "Балкански поток", се изгражда от държавната Булгартрансгаз, която е дъщерно дружество на Българския Енергиен Холдинг ЕАД (Източник 1). Българският енергиен холдинг e 100% собственост на българската държава (Източник 2). Тоест българската държава е не само 100% собственик на капитала на Булгартрансгаз, но е редно да се приеме, че в случай на изпадането му в несъстоятелност следва да го подпомогне финансово (да поеме поне част от задълженията му). Това обаче не означава, че парите за проектите, които развива Булгартрансгаз, идват директно от българската хазна и са за сметка на бюджета. Изграждането на "Балкански поток" започва през 2019 г. Проектът е приключен през 2021 г. като прогнозната му стойност е е около 2,8 млрд. лева (екипът на „Лъжеш ли?“ не намери окончателни данни за стоойността на проекта). Според отчетите на Булгартрансгаз, финансирането на проекта се осъществява чрез собствено и привлечено външно финансиране (Източник 3, стр. 58). Източниците на външно финансиране за 2020 и 2021 г. могат да се видят в годишните финансови отчети (ГФО) на дружеството от 2020 г. (стр. 65) и 2021 г. (стр. 63), като "средствата [изброени в съответните части на двата документа] са предназначени за покриване на инвестиционни разходи [...] във връзка с реализацията на проекта "Балкански поток" на територията на страната и други мащабни инвестиционни проекти" (Източник 4). Освен това, през юли 2021 г. Газпром ООО извършва "авансово плащане на дължими суми по сключен договор за резервиране на капацитет" в размер на около 683 млн. лв. (ГФО за 2021, стр. 65), като част от тези средства са използвани за предсрочно погасяване на задължения към основния изпълнител на проекта (Източник 6). С това предсрочно погасяване, според изказване на тогавашния министър на енергетиката Александър Николов, към март 2022г. „задълженията на Булгартрансгаз, свързани с Балкански поток, възлизат на 1,3 млрд. лв.“ (източник 7). Важно е да се отбележи, че част от финансирането на проекта е предоставено от Българска банка за развитие (ББР), която е 100% държавна собственост (източник 5). За 2020 г. и 2021 г. финансирането от ББР е в размер на около 138 млн. евро (съответно 62 и 76 млн. Евро) или грубо около 10% от общата стойност на проекта. С оглед на изложените факти следва, че част от финансирането на Балкански поток е с пари на държавата (собствените средства на компанията и кредитите, предоставени от ББР), но по-голямата част от финансирането е външно, т.е. не е ощетило хазната директно. Тъй като темата „Турски поток“ е от голямо обществено значение, екипът на „Лъжеш ли?“ подчертава, че настоящият анализ не е оценка на геополитическото значение на проекта, рентабилността му в дългосрочен план (особено с оглед на настоящата геополитическа ситуация) и установените от две междуведомствени работни групи проблеми (източник 8).
Кандидат
Костадин Костадинов (Възраждане)
Предаване
Говори сега (връзка)
Дата на излъчване
2022-09-10
Минута на изказване
12 мин.
Невярно твърдение
"Да, ние сме я дали (бел.ред. собствеността над военните бази в България) безплатно обаче. Безплатно сме я дали на американците"
Нашата аргументация
Собствеността над базите в България не е американска. Според член 6, точка 1 от Споразумението между правителствата на България и САЩ подписано през 2006 г. (Източник 1) "всички постройки, непреносими структури и конструкции, прикрепени към земята в договорените обекти и съоръжения, включително тези, които са преустроени или подобрени от силите на Съединените щати, остават собственост на България.".
Източници
Кандидат
Костадин Костадинов (Възраждане)
Предаване
Говори сега (връзка)
Дата на излъчване
2022-09-10
Минута на изказване
9 мин.
Невярно твърдение
"Люксембург е една от най-силните икономики в света, а пък няма армия. Да не говорим, че има други подобни държави, да кажем, като Исландия... "
Нашата аргументация
1) Aбсолютно погледнато Люксембург не попада сред 50-те най-големи световни икономики по данни на Световната банка, основаващи се на брутния вътрешен продукт за 2021. С 86,711 млн. долара БВП към 2021 година Люксембург има сравнима по размер икономика с тази на България (80,271 млн. долара, Източник 1). 2) Актуално армията на Люксембург наброява 410 активни военнослужещи по доклад на IISS (стр. 124 на Източник 2), а Исландия няма постоянна такава (виж страница 115 на Източник 2). Фактологически твърдението за числеността на армията не е вярно за Люксембург, а само за Исландия, която пък икономически се нарежда значително по-назад от Люксембург (25,459 млн. долара, Източник 1).
Кандидат
Тошко Хаджитодоров (Има такъв народ)
Предаване
120 минути (връзка)
Дата на излъчване
2022-09-11
Минута на изказване
5 мин.
Невярно твърдение
"...в крайна сметка пенсионерите в момента като цифра пенсията им е по-голяма, но като покупателна способност е по-ниска." (бел. ред. критика към периода на управление на Кирил Петков относно периода след вдигането на пенсиите по времето на Петков)
Нашата аргументация
В изказването на г-н Хаджитодоров не се споменава конкретен период. Това предоставя поле за интерпретация. Ако приемем, че той има предвид единствено увеличението на пенсиите от 1. юли (което може да се заключи от контекста на изказването), то трябва да се има предвид, че това увеличение се състои от два елемента - добавяне и гарантиране на ковид добавката като част от пенсията, както и допълнително увеличение на пенсиите от 10%. Увеличението през юли е 26% при минималната пенсия (от 370 на 467 лв. - източник 4) и 17% при средната (от 573 лв. - източник 2 - на 670 лв. - източник 3). Ако г-н Хаджитодоров има предвид увеличение без включената в пенсията ковид добавка, то увеличението при минималната и средната пенсии е съответно съответно 8.6% и 5.85%. Така пресметнатото увеличение, обаче, не борави с официалната дефиния на пенсията по ДОО, както и омаловажава факта, че добавката става официална част от пенсията и по този начин е гарантирана дори при отмяна на ковид помощите. Тъй като в изказването на г-н Хаджитодоров не се дефинира ясен период, максималната инфлация, която може да се има предвид, че тази за периода на управление на правителството на Кирил Петков (12.2021 - 08.2022). За този период инфлацията е 12.6% по данни на НСИ (към момента на изказването - източник 1). Имайки всичко това предвид, гарантирането на увеличението на песиите с 60 лв. (предишна ковид добавка), заедно с допълнителното увеличение на пенсиите, увеличават покупателната способност на пенсиите с по-голям коефициент от инфлацията за считания период. Наблягането върху минималната пенсия в аргуметацията ни се дължи на факта, че около 50% от пенсионерите в България към настоящия момент получават минимална пенсия, а хората с най-ниски доходи са най-засегнати от увеличението на цените.
Кандидат
Асен Василев (Продължаваме промяната)
Предаване
Изборът на България (връзка)
Дата на излъчване
2022-09-11
Минута на изказване
2 мин.
Невярно твърдение
"Знаете, че тази година те за първи път (бел.ред. "Лукойл") платиха данъци и се отказаха от натрупани от над 300 млн. данъци от предишни години, за да може реално да ги платят тези данъци"
Нашата аргументация
Не е вярно, че "Лукойл-България" ЕООД за първи път плаща данъци в България. Според данни на Българския търговски регистър, това се случва и през 2007 г. (източник 1)
Източници
Кандидат
Костадин Костадинов (Възраждане)
Предаване
На Фокус с Лора Крумова (връзка)
Дата на излъчване
2022-09-11
Минута на изказване
4 мин.
Невярно твърдение
Лора Крумова: "Вие сте съгласен, че няма монарх, който да е управлявал толкова дълго в историята ни, съвременната ни история (бел. ред. става въпрос за кралица Елизабет II)?" Костадинов: "Съвременната световна история ли? Напротив има - Рама IX, кралят на Тайланд." (бел. ред. с това твърдение г-н Костадинов критикува медийното внимание в България, отделено на смъртта на кралица Елизабет)
Нашата аргументация
Кралица Елизабет Втора (06.02.1952г. – 08.09.2022г.) е управлявала с около три месеца по-дълго от крал Рама IX (09.06.1946г. – 13.10.2016г.).
Кандидат
Тошко Хаджитодоров (Има такъв народ)
Предаване
120 минути (връзка)
Дата на излъчване
2022-09-11
Минута на изказване
5 мин.
Невярно твърдение
"Инфлацията в България е два пъти по-голяма отколкото в Западна Европа" (...) Инфлацията в България е два пъти по-голяма отколкото е в Еврозоната."
Нашата аргументация
Според месечния бюлетин на Евростат от август, годишната инфлация (стандартна мярка) в България е 14.9%, а в Еврозоната - 8.9%, в ЕС - 9.8%. Така инфлацията е 1.7 пъти по-голяма от тази в Еврозоната към юли 2022г. (най-актуални данни към датата на изказването).
Източници
Кандидат
Костадин Костадинов (Възраждане)
Предаване
На Фокус с Лора Крумова (връзка)
Дата на излъчване
2022-09-11
Минута на изказване
15 мин.
Невярно твърдение
“На Парижкия мирен конгрес [...] гръцкото искане, което е подкрепено от САЩ и особено активно от Англия, българската граница да минава на 30 км южно от Пловдив и на 60 км южно от София, иначе казано целият Рилородопски масив е трябвало да бъде включен в състава на Гърция. “ (бел. ред. коментар в подкрепа на изказване на г-жа Митрофанова, че България дължи настоящите си граници на СССР)
Нашата аргументация
Твърдението, че САЩ подкрепя искането на Гърция за промяна на българо-гръцката граница е невярно. Г-н Костадинов говори за Парижкия конгрес от 1946 г., на който са определени границите на България. Според мирния договор България трябва да запази границите описани в Крайовското споразумение от 1941 г. (Източник 1, стр. 8), които са и настоящите ни граници. В рамките на конгреса Гърция предлага ревизия на българо-гръцката граница (Източник 2, стр. 55) в ущърб на България. Това предложение бива отхвърлено с осем на два гласа, като САЩ гласува против промяна на границата (изт. 2, стр. 75), а Великобритания се въздържа от вот. Становището, с което делегацията на САЩ отхвърля гръцкото искане, може да се види в източник 3, стр. 60.
Кандидат
Тошко Хаджитодоров (Има такъв народ)
Предаване
120 минути (връзка)
Дата на излъчване
2022-09-11
Минута на изказване
1 мин.
Невярно твърдение
"...журналистите раздуха тая история с електроавтомобилите. Никой не провери, че тая фирма (бел. ред. "EGo Мobile", която инвестира в производство на автомобили в Ловеч) не е направила един кьорав автомобил през цялата си история."
Нашата аргументация
Компанията "EGo Mobile" е стартирала от Техническия университет в град Аахен, Германия през 2015 г. Тя изготвя прототипи и започва производство на предварително поръчани автомобили (Източник 1). Съществуват информации за 500 произведени автомобила към края на 2019 г. (Източник 2), преди Ковид кризата да ги принуди да спрат производство и обявят фалит (Източник 3). Компанията е придобита от "Next.E.Go Mobile" SE през септември 2020 година след което стартират нови планове за производство.
Кандидат
Рамадан Аталай (ДПС)
Предаване
Здравей, България (връзка)
Дата на излъчване
2022-09-12
Минута на изказване
20 мин.
Невярно твърдение
"Помощ за софиянци за топлофикацията има. Обаче помощ за дървата, които от 45 лева, г-жа Нинова казваше, че ще остане 45 лева, в момента са 200 лева дървата - няма помощи. Пелетите са 1000 лева - няма помощи."
Нашата аргументация
Държавата предлага целева помощ за отоплението при изпълнението на определени критерии. Тази помощ важи генерално за отопление, независимо от източника. Размерът на тази помощ може да достигне 623 лв. за целия отоплителен сезон.
Източници
Кандидат
Рамадан Аталай (ДПС)
Предаване
Здравей България (връзка)
Дата на излъчване
2022-09-12
Минута на изказване
9 мин.
Невярно твърдение
"Поради липса на съответната политика и стратегия за развитие в кризисна ситуация се докара до това положение, че цялостната инфлация, която в момента е в страната, е докарана от енергосуровините и от невъзможността на управляващите да могат да поддържат сигурност и стабилност в доставките на енергосуровините в България. Казвам го ясно, защото едностранното прекратяване на дългосрочни договори от страна на управляващите от последните управляващи е факт."
Нашата аргументация
Твърдението е невярно, тъй като последното българско правителство не е прекратявало едностранно дългосрочни договори в сектора на енергетиката. Обвинението на г-н Аталай се отнася за несъгласието на българското правителство да извършва плащания към ООО "Газпром Експорт". Според указа на президента на Руската Федерация от 31.03.2022 (Източник 1), сългасно който от 01.04.2022 на "участниците във външноикономически дейности, имащи изключително право на износ на природен газ в газоообразно състояние" трябва да им бъде заплащано в рубли за доставките на газ, ако съответният търговски договор е сключен с лице от неприятелска държава. Отговорът на българското правителство да продължи да заявява газ във вида от преди указа на руския президент не може да се разглежда като едностранно прекратяване на дългосрочен договор. Дори най-изгодното за г-н Аталай тълкуване може да се счете като неизпълнение, а не като прекратяване.
Кандидат
Цончо Ганев (Възраждане)
Предаване
Твоят ден (връзка)
Дата на излъчване
2022-09-14
Минута на изказване
10 мин.
Невярно твърдение
"Три милиарда в момента, е първото нещо, което този парламент ще почне да се налага вътре, три милиарда да се платят на САЩ за нови осем чертежа. Ето ги три милиарда, които идват от нищото. Както предишните 2 милиарда и половина, платени авансово, сега се иска същото."
Нашата аргументация
На 26 юли 2019 г. Народното събрание на България ратифицира Международен договор за закупуването 8 самолета Ф-16 от САЩ на стойност 1,2 млрд. долара (Източник 1). Министерството на отбраната на България изплаща тази сума през август 2019. При валутен курс долар за лев за месец август 2019 от 1,75790 (Източник 2) стойноста на сделката възлиза на 2,11 млрд. лева, което е с около 400 милиона лева по-ниско от 2,5 млрд., което твърди на г-н Ганев.
Кандидат
Цончо Ганев (Възраждане)
Предаване
Твоят ден (връзка)
Дата на излъчване
2022-09-14
Минута на изказване
16 мин.
Невярно твърдение
"Къде започна конфликтът (бел. ред. между Русия и Украйна)? Конфликтът започна, когато беше направен преврат в Украйна. Новата власт първото нещо, което направи е, да забрани руския език и се забрани на хората, които са в Донбас, в Крим, да говорят руски, да пишат руски и започнаха да ги избиват, ако го правят. Това беше фитилът, който се запали. След което имаше Минско споразумение, след което в Одеса беше запален Дома на културата (бел. ред. става въпрос за профсъюзната централа) и изгоряха над 100 човека живи, част от тях българи."
Нашата аргументация
В Източник 1 може да се види член 10 от украинската конституция, който гарантира свободното развитие и употреба на езиците на малцинствата. В този смисъл забрана на руския език би била противоконституционна. Г-н Ганев вероятно цитира неуспешният опит за отменяне на Закона за регионалните езици през 2014 г., който по същество не е забрана за употреба на никой език. Броят на загиналите в следствие от пожара в профсъюзната централа е 42 души според официален документ на ООН (Източник 3, стр. 26).
Кандидат
Цончо Ганев (Възраждане)
Предаване
Твоят ден (връзка)
Дата на излъчване
2022-09-14
Минута на изказване
5 мин.
Невярно твърдение
"Никой не казва, че до три години България трябва да закрие, в този план ясно е написано (бел. ред. Плана за възстановяване и устойчивост), България трябва да закрие 40 % от своите ТЕЦ-ове, а до 13 години трябва да закрие абсолютно всички ТЕЦ-ове."
Нашата аргументация
В Плана за възстановяване и устойчивост е заложено намаляване на въглеродните емисии с 40%, а не закриване на 40% от ТЕЦ-овете. Крайното затваряне на въглищните централи е заложено за след 16 години. Съгласно Плана (Източник 1, стр. 113) фокусът се поставя върху декарбонизацията на енергийния сектор. Тя е с акцент върху намаляването на въглеродните емисии от производството на електроенергия с 40%, вземайки изходните нива от 2019 г. Целта за намаляване на емисиите трябва да бъде постигната през 2025 г. (измерено и потвърдено с данните за 2026 г.) и да се създаде и ясен план за постепенно премахване на централите на въглища до 2038 г.
Кандидат
Цончо Ганев (Възраждане)
Предаване
Твоят ден (връзка)
Дата на излъчване
2022-09-14
Минута на изказване
1 мин.
Невярно твърдение
"Само факт ще спомена: всяка година, всеки избори на "Възраждане" са давани по социология точно два пъти отколкото са реалните резултати. Точно два пъти, винаги, винаги. Ако сме имали прогноза 2 %, ние влезнахме с 5 %. Ако сме имали прогноза 0,5 на първите избори, ние минахме 1 %. "
Нашата аргументация
Не е вярно, че социологическите проучвания винаги показват двойно по-нисък резултат за партия Възраждане, откокото техния реален резултат. Според последните проувания на водещите социологически агенции в България, а именно "Тренд", "Галъп", "Маркет линкс", "Екзакта" и "Алфа рисърч", преди изборите през ноември 2021 Възраждане получва между 3,1% и 3.8% от гласовете на анкетираните, докато официалният резултат е 4,86%. За изборите през юли 2021 непосредствено преди вота същите агенции отчитат между 2,2% и 3,2%, а Възраждане полува 3,01% в крайна сметка. Според проучванията на три от горепосочените агенции (без Маркет линкс и Екзакта, които не посочват точен резултат на партията) в седмицата преди изборите през април 2021, Възраждане достига между 1,6% и 1,7%,. На изборите партията получава 2,45% според официалните данни на ЦИК.
Кандидат
Атанас Атанасов (Демократична България)
Предаване
Офанзива (връзка)
Дата на излъчване
2022-09-17
Минута на изказване
12 мин.
Невярно твърдение
"По настояване на Демократична България в управленската програма беше предвидено 35 % съкращение на администрацията... нито един чиновник не съкратиха (бел.ред. "Продължаваме промяната")."
Нашата аргументация
В коалиционното споразумение, което може да се възприеме за управленска програма на кабинета на Кирил Петков, не е заложено съкращение на администрацията с 35 %. На стр. 101 от споразумението, в точка 33, се споменава, че до юни 2022 г. трябва "да се направи анализ на възможностите за оптимизация на щатната численост на държавната администрация с цел 15%."
Източници
Кандидат
Георги Свиленски (БСП за България)
Предаване
Денят започва с Георги Любенов (връзка)
Дата на излъчване
2022-09-17
Минута на изказване
3 мин.
Невярно твърдение
"Обърканият път за БСП беше тогава, когато трябваше да подкрепяме Истанбулската конвенция, срещу която 80 процента или 90 от българските граждани не я приемат."
Нашата аргументация
Според проучване на "Галъп" от 13.02.2018 г., когато темата за ратификацията на Истанбулската конвенция е актуална, 58 % от българите се обявяват срещу ратификацията на Истанбулската конвенция в България. Одобрение са изразили 19 % от запитаните, докато 23 % са отговорили "не знам/без отговор".
Източници
Кандидат
Атанас Атанасов (Демократична България)
Предаване
Офанзива (връзка)
Дата на излъчване
2022-09-17
Минута на изказване
4 мин.
Невярно твърдение
"Подкрепихме правителство начело с Кирил Петков, ние бяхме обаче коалиционен партньор на ПП, а иначе бяхме мнозинство с БСП."
Нашата аргументация
Както се вижда в първите абзаци на Споразумението за съвместно управление на Република България в период 2021-2025 г. (Източник 1), подписано от Продължаваме промяната, Демократична България, Има такъв народ и БСП, присъединилите се партии се обявяват за коалиционни партньори помежду си, а не просто за коалиционни партньори на Продължаваме промяната поотделно. Съответно БСП и Демократична България са коалиционни партньори, а не просто управляващо мнозинство, както г-н Атанасов се опитва да внуши.
Източници
Кандидат
Атанас Атанасов (Демократична България)
Предаване
120 минути (връзка)
Дата на излъчване
2022-09-18
Минута на изказване
9 мин.
Невярно твърдение
"При тези високи цени аз искам да питам къде отиват парите (бел.ред. от износа на електроенергия). [...] Защото основните производители, да не кажа всички, на електроенергия в България са държавни дружества."
Нашата аргументация
Не всички (основни) производители на електроенергия в България са държавни дружества. Например две от най-големите такива компании - ТЕЦ "Ей И Ес Марица изток 1 ЕООД" и ТЕЦ "Контур Глобал Марица изток 3 АД" (т. нар. "ТЕЦ Марица изток 3") - според българкия търговски регистър са собственост съответно на холандската AES Bulgaria N.V. (Източник 1) и люксембургската Contour Global Bulgaria Holdings S.a.r.l. компании (Източник 2).
Кандидат
Атанас Атанасов (Демократична България)
Предаване
120 минути (връзка)
Дата на излъчване
2022-09-18
Минута на изказване
7 мин.
Невярно твърдение
"Това е абсолютен скандал не само заради това, защото сега Русия ни е определила като вражеска страна, а защото навремето, когато е обявено Съединението, единствената държава, която е била против и се е обявила, е била Царска Русия."
Нашата аргументация
След обявяването на Съединението през 1885г. и други държави като например Австро-Унгария и Германия го осъждат, твърдейки, че това е нарушение на Берлинския договор. Кратък обзор на международните реакции след Съединението се намира на страница 22 в Източник 1.
Източници
Кандидат
Цончо Ганев (Възраждане)
Предаване
Новите избори (връзка)
Дата на излъчване
2022-09-19
Минута на изказване
14 мин.
Невярно твърдение
"При положение, че така нареченият План за възстановяване и устойчивост залага до 3 години ние да затворим 40% от нашите ТЕЦ-ове, а до 13 години да затворим всички ТЕЦ-ове. "
Нашата аргументация
В Плана за възстановяване и устойчивост е заложено намаляване на въглеродните емисии с 40%, а не закриване на 40% от ТЕЦ-овете. Крайното затваряне на въглищните централи е заложено за след 16 години. Съгласно Плана (Източник 1, стр. 113) фокусът се поставя върху декарбонизацията на енергийния сектор. Тя е с акцент върху намаляването на въглеродните емисии от производството на електроенергия с 40%, вземайки изходните нива от 2019 г. Целта за намаляване на емисиите трябва да бъде постигната през 2025 г. (измерено и потвърдено с данните за 2026 г.) и да се създаде и ясен план за постепенно премахване на централите на въглища до 2038 г.
Кандидат
Цончо Ганев (Възраждане)
Предаване
Новите избори (връзка)
Дата на излъчване
2022-09-19
Минута на изказване
22 мин.
Невярно твърдение
"Както казах преди малко, от следващата година българският потребител излиза на либерализираната енергийна борса."
Нашата аргументация
Българският законодател към този момент не е наложил преминаването на борсов ток за битови потребители от 2023 г., както твърди г-н Ганев. Преминаването на битови потребители към борсов ток е европейска мярка, заложена в ДИРЕКТИВА (ЕС) 2019/944 (Източник 1), която националният законодател на страните членки е длъжен да транспонира в национален закон до 31.12.2025 (чл. 5 от Директивата), а не до 2023 г. Съгласно Директивата преминаването на битовите потребители към свободния пазар трябва да стане постепенно и поетапно. Това подчертава и Националният план за възстановяване и устойчивост (НПВУ), който в своята последна версия от 06.04.2022 ясно илюстрира заложения в Директивата преходен период: „постепенен и поетапен преход към либерализиран пазар на електроенергия до 31 декември 2025 г., чрез постепенно премахване на регулираните цени за битови клиенти [...]“ (Източник 2, стр. 108 от Плана). В Закона за енергетиката (Източник 3), който прилага и ще приложи разпоредбите на Директивата в България, по-ранно от заложеното в директивата преминаване на потребителите към свободния пазар също не е предвидено. Въпреки че не можем да предвидим какви действия ще предприеме българският законодател след изборите, срещу твърдението на г-н Ганев стоят ясната законова рамка, създадена от Директивата, еднозначният текст на НПВУ, както и актуалната версия на Закона за енергетиката.
Кандидат
Цончо Ганев (Възраждане)
Предаване
Новите избори (връзка)
Дата на излъчване
2022-09-19
Минута на изказване
17 мин.
Невярно твърдение
"В момента искате да ни загробите... от следващата година всяко едно домакинство отива да си купува ток от борсата."
Нашата аргументация
Българският законодател към този момент не е наложил преминаването на борсов ток за битови потребители от 2023 г., както твърди г-н Ганев. Преминаването на битови потребители към борсов ток е европейска мярка, заложена в ДИРЕКТИВА (ЕС) 2019/944 (Източник 1), която националният законодател на страните членки е длъжен да транспонира в национален закон до 31.12.2025 (чл. 5 от Директивата), а не до 2023 г. Съгласно Директивата преминаването на битовите потребители към свободния пазар трябва да стане постепенно и поетапно. Това подчертава и Националният план за възстановяване и устойчивост (НПВУ), който в своята последна версия от 06.04.2022 ясно илюстрира заложения в Директивата преходен период: „постепенен и поетапен преход към либерализиран пазар на електроенергия до 31 декември 2025 г., чрез постепенно премахване на регулираните цени за битови клиенти [...]“ (Източник 2, стр. 108 от Плана). В Закона за енергетиката (Източник 3), който прилага и ще приложи разпоредбите на Директивата в България, по-ранно от заложеното в директивата преминаване на потребителите към свободния пазар също не е предвидено. Въпреки че не можем да предвидим какви действия ще предприеме българският законодател след изборите, срещу твърдението на г-н Ганев стоят ясната законова рамка, създадена от Директивата, еднозначният текст на НПВУ, както и актуалната версия на Закона за енергетиката.
Кандидат
Радостин Василев (Продължаваме промяната)
Предаване
Тази сутрин (връзка)
Дата на излъчване
2022-09-20
Минута на изказване
5 мин.
Невярно твърдение
"През 2021 г. са кандидатствали 129 проекта (бел. ред. по Националната програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10а от Закона за хазарта) по времето на Кралев. Oдобрени са 25 проекта, отказани са 104, за 4,273 млн. лева. След като усложнихме процедурите [...] кандидатстваха само 59 проекта, одобрени са 38 проекта."
Нашата аргументация
В контекста на изказването се разбира, че г-н Василев има предвид младежките проекти от Националната програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10а от Закона за хазарта. В документацията на програмата за 2021 г. (Източник 1) има одобрени и финансирани 50 проекта на обща стойност 5,4 млн. лв. Това не отговаря на информацията, представена от г-н Василев. Аналогичната документация за 2022г., за която г-н Василев бива критикуван, може да бъде разгледана в Източник 3.
Кандидат
Костадин Костадинов (Възраждане)
Предаване
Панорама (връзка)
Дата на излъчване
2022-09-23
Минута на изказване
31 мин.
Невярно твърдение
Костадинов: "Руснаците поискаха ли от вас да плащате в рубли - да или не?" (бел.ред. за доставките на газ) Василев: "Да." Костадинов: "Напротив - това е лъжа. [...] Просто поискаха от вас да платите в друга сметка." Василев: "Не, поискаха да се плаща в рубли."
Нашата аргументация
На 31.03.2022 г. президентът на Руската Федерация Владимир Путин подписва указ, съгласно който от 01.04.2022 г. на "участниците във външноикономически дейности, имащи изключително право на износ на природен газ в газоообразно състояние" трябва да им бъде заплащано в рубли за доставките на газ, ако съответният търговски договор е сключен с лице от неприятелска държава (Източник 1). Според статия на Интерфакс още на 01.04.2022 г. "Газпром" е започнал да съобщава на контрагентите си за новите правила за плащане в рубли (Източник 3). В същата статия се споменава, че България е в списъка на неприятелски страни на Русия. Съответно новите правила важат и за държавната Булгаргаз, която има договор за доставка на газ с Газпром.
Кандидат
Костадин Костадинов (Възраждане)
Предаване
Панорама (връзка)
Дата на излъчване
2022-09-23
Минута на изказване
56 мин.
Невярно твърдение
Костадинов: "Ако ние управляваме, първото нещо, което ще се случи още буквално на първото заседание на Министерския съвет, е да унищожим плана за въвеждане на еврото (...)" Каримански: "Вие трябва да унищожите и договора с ЕС така." Костадинов: "Защо?" Каримански: "Ами защото там е записано ясно." Костадинов: "Не е вярно. (...) Чел съм го договора. Извинявайте. Няма такъв ангажимент."
Нашата аргументация
С влизането на България в ЕС страната ни се задължава да приеме единната валута на Съюза - еврото. Основите за въвеждането на единна парична единица в ЕС се съдържат в така наречения Договор за ЕС, сключен през 1992 г. и неколкократно променян, който въвежда критерии, които държавите трябва да изпълнят, за да въведат еврото (източник 1). Законовата рамка за това задължение произлиза от чл. 3, ал. 4 от Договора за ЕС и гласи, че "Съюзът установява икономически и паричен съюз, чиято парична единица е еврото". Съгласно чл. 140 от Договора за функционирането на ЕС (източник 2), който произтича от и е обвързан с Договора за ЕС - и България подписва при своето присъединаване - тези така наречени критерии за конвергенция гарантират, че дадена държава членка е готова да въведе еврото.
Кандидат
Костадин Костадинов (Възраждане)
Предаване
Панорама (връзка)
Дата на излъчване
2022-09-23
Минута на изказване
12 мин.
Невярно твърдение
"Аз бях преди 4 дни в Молдова на празника на Тараклийския район, който е един от двата района, изцяло населени с българи в Молдова." (бел.ред. във връзка с въпроса за българското малцинство в Украйна)
Нашата аргументация
Според данни от преброяването в Молдова на Тараклийския район за 2014 г. (Източник 1), които са най-актуалните данни, които екипът на "Лъжеш ли?" идентифицира, частта на българското население в този район е 65,8% (66,1% според Източник 2), което драстично се различава от твърдението на г-н Костадинов.
Кандидат
Костадин Костадинов (Възраждане)
Предаване
Панорама (връзка)
Дата на излъчване
2022-09-23
Минута на изказване
37 мин.
Невярно твърдение
Костадинов: "За да може съответно евтиният ток, който се произвежда в България, ние още миналата година декември месец го казахме това, да не се изнася навън, а да се изнася скъпия ток, който сме принудени да купуваме заради неравностойните търговски договори с американските ТЕЦ-ове. Само че това нещо беше отказано отново от нашето правителство, като казаха, че видите ли, няма да ни разреши Брюксел." Стойнев: "Това е невъзможно. Разберете. Ние ще имаме дело." (...) Костадинов: "Това е съвсем възможно и вие го знаете много добре."
Нашата аргументация
Изказването на г-н Костадинов е невярно и подвеждащо, тъй като принципът на свободния пазар и недискриминирането ограничават налагането на мерки за забрана на износ или на мерки задължаващи износа на ток срещу определена цена в рамките на ЕС. Съгласно чл. 3 от ДИРЕКТИВА (ЕС) 2019/944 относно общите правила на общия пазар на електроенергията България трябва да гарантира, че не затруднява неоправдано трансграничната търговия с електроенергия (Източник 1). Българският законодател е приложил заложените в Директивата антидискриминационни правила в редица норми в националния Закон за енергетиката (напр. чл. 21 ал. 3, чл. 31 ал. 1). Съдебната практика в ЕС също показва практическата невъзможност за въвеждането на подобни ограничаващи експорта мерки: според Съда на ЕС налагането на такива правила е поставено под изключителни стриктни изисквания. Тези правила са заложени в принципите на ЕС, заради което Италия през 1997 г. е осъдена от Съда на ЕС за нарушаване на Договорите на ЕС поради въвеждането на ограничаващи експорта на електричество закони (Източник 3).
Кандидат
Корнелия Нинова (БСП за България)
Предаване
Офанзива (връзка)
Дата на излъчване
2022-09-24
Минута на изказване
19 мин.
Невярно твърдение
"Казаха (бел.ред. служебното министерство на финансите): "страшно е, правителството (бел.ред. на Кирил Петков) остави дупка" и така нататък, без да казват откъде идва. После решиха за закупуването на самолетите. Сега всички да се чудим откъде идва този дефицит (бел.ред. в държавния бюджет за 2023 г. по прогноза на служебното министерство на финансите)."
Нашата аргументация
В базовия сценарий за тригодишна бюджетна прогноза за периода 2023-2025, представен от Министерство на финансите на 29.08.2022, е прогнозиран дефицит в държавния бюджет за 2023 г. в размер на 11,3 млрд. лв. (Източник 1, страница 5). Противно на твърдението на г-жа Нинова Министерството на финансите обяснява в кои направления се очаква ръст на дефицита, а именно в разходите за персонал, за социални и здравноосигурителни плащания, за лихви, както и в капиталовите разходи и вноската в бюджета на ЕС. Евентуални разходи за самолети, за каквито говори г-жа Нинова, могат да попаднат единствено в перото на капиталовите разходи. Както е видно от Източник 1, прогнозираното увеличение на капиталовите разходи за 2023 г. е свързано основно със финансиране от ЕС, което не предвижда средства за закупуване на самолети.
Кандидат
Асен Василев (Продължаваме промяната)
Предаване
На фокус (връзка)
Дата на излъчване
2022-09-25
Минута на изказване
12 мин.
Невярно твърдение
Лора Крумова: "Делян Добрев казва следното: "обещахте да няма хора под официалния праг на бедността, което не се случи." Асен Василев: "Ами то се случи, към първи юли нямаше."
Нашата аргументация
На 04.07.2022 г. управителят на Националния осигурителен институт (НОИ) Ивайло Иванов обявява, че въпреки увеличението на пенсиите, заложено в актуализацията на бюджета, 306 хил. възрастни ще продължат да получават по-ниска пенсия от официалния праг на бедност, който за 2022 г. е 413 лв. Изказването на Ивайло Иванов може да чуете след 1-ва минута на звуковия файл в Източник 1.
Източници
Кандидат
Асен Василев (Продължаваме промяната)
Предаване
На фокус (връзка)
Дата на излъчване
2022-09-25
Минута на изказване
6 мин.
Невярно твърдение
Лора Крумова: "Съгласни ли се с критиката на Симеон Дянков, че закъснението в тегленето на този външен дълг ще струва на страната 800 млн. евро през годините?" Асен Василев: "Не, ако бяхме Германия, даже Германия не излезе на дълговия пазар, между другото. Единствената държава, която успя да пласира дълг в този период, беше Хърватска, и то защото нямаха друг избор." (бел.ред. периодът на управление на кабинета Петков)
Нашата аргументация
Не е вярно, че Федерална Република Германия не е "излязла на дълговия пазар". Според информация на Федералната финансова агенция, която предоставя данни за всички емисии на дълг на Федерална Република Германия, има търгове за пласиран дълг в размер на 354 млрд. евро в рамките на 2022 г. Това включва емисии от месеците януари, февруари и март. Става въпрос както за краткосрочен дълг (до 12 месеца), така и за дългосрочни облигации (30 години).
Кандидат
Цончо Ганев (Възраждане)
Предаване
Парламентарни избори 2022 (връзка)
Дата на излъчване
2022-09-26
Минута на изказване
9 мин.
Невярно твърдение
"Много ми е интересно, когато изявени евроатлантици застават и обясняват как България е направила своя цивилизационен избор, в следващия момент обясняват как трябва да изпращаме оръжие, как трябва да направим така, че да сме активни на страната на Украйна, и никой го интересува, че вече имаме при хранителните продукти над 30-40% инфлация."
Нашата аргументация
НСИ предлага разбивка на инфлацията по пера. Според техните данни, годишната инфлация по перо "Хранителни продукти и безалкохолни напитки" за август 2022 г. е 24,1% на годишна база, а инфлацията по перо "Хранителни стоки" - 23,6%.
Източници
Кандидат
Цончо Ганев (Възраждане)
Предаване
Парламентарни избори 2022 (връзка)
Дата на излъчване
2022-09-26
Минута на изказване
19 мин.
Невярно твърдение
"Много е лесно да обясняват такива хора като представителя на НФСБ, че ще влезем и ще национализираме "Нефтохим". Хубаво, национализираме го, откъде ще дойде петролът, след като той може да преработва само тип Урал, който идва от Русия."
Нашата аргументация
Не е вярно, че "Нефтохим" може да преработва само нефт от тип "Уралс". По данни на компанията за първите три месеца на годината 63% от преработвания нефт идва от Русия, останалите до 100% - от близкоизточни държави. В момента пък се преработва 100% "Уралс", заради ограничено предлагане на други сортове на нашия пазар.
Източници
Кандидат
Цончо Ганев (Възраждане)
Предаване
Парламентарни избори 2022 (връзка)
Дата на излъчване
2022-09-26
Минута на изказване
28 мин.
Невярно твърдение
"Питате за конкретни цифри. Ще ви кажа, че инфлацията в момента е между 30 и 40 процента. По-голям показател на това в какво състояние се намира нашата икономика, благодарение на санкции от април месец, какво да ви кажа."
Нашата аргументация
Общият индекс на потребителските цени (официален измерител на инфлацията в България) на годишна база за август 2022 според НСИ е 17,7% (Източник 1). Хармонизираният индекс на потребителските цени (сравнима мярка на инфлцията на страните от ЕС) за същия период е 15% (Източник 2).
Кандидат
Цончо Ганев (Възраждане)
Предаване
Парламентарни избори 2022 (връзка)
Дата на излъчване
2022-09-26
Минута на изказване
29 мин.
Невярно твърдение
"Допреди 14 години България беше вносител само на 40 процента от стоките, които използвахме. В момента стоките, които вкарва България, са 80 %. (...) Тоцев:" В кой сектор?" Ганев: "Във всички едни сектори това е факт. (...) Ние в момента внасяме 80 % от всичко, което потребляваме."
Нашата аргументация
Не е вярно, че в момента България внася 80% от стоките си, а преди 14 г. - 40%. През 2021 г. вносът на България като дял от БВП е 61,95%. За 2006г. (преди да се присъединим към ЕС - периода, който г-н Ганев най-вероятно визира, и за 2007 г. (преди 14 г., както той споменава в твърдението си), вносът на страната е съответно е 64,07% и 71,22%.
Източници
Кандидат
Георги Свиленски (БСП за България)
Предаване
Здравей, България (връзка)
Дата на излъчване
2022-09-26
Минута на изказване
17 мин.
Невярно твърдение
"80 % от българите са против това да се изпраща оръжие в Украйна, 80% са против сакнции срещу Русия."
Нашата аргументация
Според последното издание на стандартния Евробарометър (брой 97), публикувано през септември 2022 г. и обхващащо периода от 17.06.2022 до 17.07.2022, 46 % от българите подкрепят санкциите срещу Русия, а 42 % се обявяват против тях (Източник 1). В проучване на българската социологическа агенция "Сова Харис", проведено от 06.09.2022 до 12.09.2022, е зададен въпросът: "Според вас как трябва да се регулират отношенията между България и Русия в по-далечно бъдеще?". 39,1 % отговарят, че са за поддържане на близки отношения, но при спазване на санкциите. 19,7 % пък отговарят, че България трябва да се обяви против санкциите срещу Русия (Източник 2). Според по-ранно проучване на "Маркет Линкс", проведено от 22.03.2022 до 29.03.2022, 41 % от българите са смятали санкциите срещу Русия за справедливи (Източник 3).
Кандидат
Цончо Ганев (Възраждане)
Предаване
Парламентарни избори 2022 (връзка)
Дата на излъчване
2022-09-26
Минута на изказване
29 мин.
Невярно твърдение
"Инфлацията в хранителните магазини е между 30 и 40 процента."
Нашата аргументация
"НСИ предлага разбивка на инфлацията по пера. Според техните данни, годишната инфлация по перо "Хранителни продукти и безалкохолни напитки" за август месец е 24,1% на годишна база, а инфлацията по перо "Хранителни стоки" - 23,6%.
Източници
Кандидат
Цончо Ганев (Възраждане)
Предаване
Парламентарни избори 2022 (връзка)
Дата на излъчване
2022-09-26
Минута на изказване
38 мин.
Невярно твърдение
"До една година, година и половина България трябва да изкара домакинствата на либерализирания пазар."
Нашата аргументация
Българският законодател към този момент не е наложил преминаването на борсов ток за битови потребители от 2023 г., както твърди г-н Ганев. Преминаването на битови потребители към борсов ток е европейска мярка, заложена в ДИРЕКТИВА (ЕС) 2019/944 (Източник 1), която националният законодател на страните членки е длъжен да транспонира в национален закон до 31.12.2025 (чл. 5 от Директивата), а не до 2023 г. Съгласно Директивата преминаването на битовите потребители към свободния пазар трябва да стане постепенно и поетапно. Това подчертава и Националният план за възстановяване и устойчивост (НПВУ), който в своята последна версия от 06.04.2022 ясно илюстрира заложения в Директивата преходен период: „постепенен и поетапен преход към либерализиран пазар на електроенергия до 31 декември 2025 г., чрез постепенно премахване на регулираните цени за битови клиенти [...]“ (Източник 2, стр. 108 от Плана). В Закона за енергетиката (Източник 3), който прилага и ще приложи разпоредбите на Директивата в България, по-ранно от заложеното в директивата преминаване на потребителите към свободния пазар също не е предвидено. Въпреки че не можем да предвидим какви действия ще предприеме българският законодател след изборите, срещу твърдението на г-н Ганев стоят ясната законова рамка, създадена от Директивата, еднозначният текст на НПВУ, както и актуалната версия на Закона за енергетиката.
Кандидат
Костадин Костадинов (Възраждане)
Предаване
Лице в лице (връзка)
Дата на излъчване
2022-09-26
Минута на изказване
12 мин.
Невярно твърдение
"...САЩ са една от най-нецивилизованите държави на света" Ризова: "По каква логика?" Костадинов: "Ми като начало те все още имат колонии, което не е нормално. И те не са изпълнили едно от решенията на Съвета за сигурност за деколонизация." Ризова: "Колонии?" Костадинов: "Да имат колонии, Северните мариански острови, Гуам, Източна Самоа. Има ги на картата."
Нашата аргументация
Северните Мариански острови не присъстват в списъка на ООН с територии, които не се самоуправляват (бел. ред. non-self-governing territories; Източник 2). След плебисцит през 1975г. тази държава възприема форма на свободно обвързане със САЩ (бел. ред. commonwealth), което е един от критериите за изваждане от списъка на териториите подлежащи на деколонизация (Източник 2).
Кандидат
Костадин Костадинов (Възраждане)
Предаване
Здравей България (връзка)
Дата на излъчване
2022-09-27
Минута на изказване
8 мин.
Невярно твърдение
"(...) Промениха си конституцията (бел. ред. исландските граждани) дори, промениха си банковата система, измислиха нови правила, с които на практика извършиха революция в световната финансова система..." (бел. ред. г-н Костадинов дава реакцията на Исландия след срива на банките им поради кризата през 2008 г. като пример за защита на интересите на народа от страна на политиците)
Нашата аргументация
Твърдението, че исландците са променили конституцията е невярно. Като реакция на банковата криза в Исландия е изработен проект за промяна на конституцията с директно участие на гражданите. Необвързващ референдум за конституционни промени на базата на този проект е проведен през 2012г. и бива подкрепен от повечето от половината от населението. Въпросните промени не са гласувани никога в парламент и не влизат в сила (Източници 1 и 2).
Кандидат
Костадин Костадинов (Възраждане)
Предаване
Здравей, България (връзка)
Дата на излъчване
2022-09-27
Минута на изказване
2 мин.
Невярно твърдение
"На последните три избора, които бяха миналата година - април, юли и ноември, винаги те ни даваха двойно по-малък резултат от този, който изкарвахме. (бел.ред. изборният резултат на Възраждане) Винаги. Да не говорим за това, че имаше огромни фрапантни разминавия и за други политически партии."
Нашата аргументация
Не е вярно, че социологическите проучвания винаги показват двойно по-нисък резултат за партия Възраждане, отколкото техния реален резултат. Според последните проувания на водещите социологически агенции в България, а именно "Тренд", "Галъп", "Маркет линкс", "Екзакта" и "Алфа рисърч", преди изборите през ноември 2021 г. Възраждане получава между 3,1% и 3.8% от гласовете на анкетираните, докато официалният резултат е 4,86%. За изборите през юли 2021 г., непосредствено преди вота, същите агенции отчитат между 2,2% и 3,2%, а Възраждане получава 3,01%. Според проучванията на три от горепосочените агенции (без "Маркет линкс" и "Екзакта", които не посочват точен резултат на партията), в седмицата преди изборите през април 2021г. Възраждане достига между 1,6% и 1,7%. На изборите партията получава 2,45% според официалните данни на ЦИК (Източник 2).
Кандидат
Цончо Ганев (Възраждане)
Предаване
Референдум (връзка)
Дата на излъчване
2022-09-28
Минута на изказване
34 мин.
Невярно твърдение
"При тази инфлация на хранителните стоки около 30, 40, 50 % няма как да говорим, че като вдигнем с 20 % пенсиите [...] ще подобрим взаимоотношенията ни в социалния сектор."
Нашата аргументация
НСИ предлага разбивка на инфлацията по пера. Според техните данни, годишната инфлация по перо "Хранителни продукти и безалкохолни напитки" за август месец е 24,1% на годишна база, а инфлацията по перо "Хранителни стоки" - 23,6%.
Източници
Кандидат
Кирил Петков (Продължаваме промяната)
Предаване
Новите избори (връзка)
Дата на излъчване
2022-09-28
Минута на изказване
18 мин.
Невярно твърдение
"Искам да поздравя ГЕРБ за трите милиарда, които похарчиха за Турски поток, без една молекула газ да влиза в България. Искам да ги поздравя, че похарчиха нашите пари (бел.ред. на българските граждани), за да ни оставят на 100 % зависими от един източник."
Нашата аргументация
Продължението на "Турски поток", познато още като "Балкански поток", се изгражда от държавната Булгартрансгаз, която е дъщерно дружество на Българския Енергиен Холдинг ЕАД (Източник 1). Българският енергиен холдинг e 100% собственост на българската държава (Източник 2). Тоест българската държава е не само 100% собственик на капитала на Булгартрансгаз, но е редно да се приеме, че в случай на изпадането му в несъстоятелност следва да го подпомогне финансово (да поеме поне част от задълженията му). Това обаче не означава, че парите за проектите, които развива Булгартрансгаз, идват директно от българската хазна и са за сметка на бюджета. Изграждането на "Балкански поток" започва през 2019 г. Проектът е приключен през 2021 г. като прогнозната му стойност е е около 2,8 млрд. лева (екипът на „Лъжеш ли?“ не намери окончателни данни за стоойността на проекта). Според отчетите на Булгартрансгаз, финансирането на проекта се осъществява чрез собствено и привлечено външно финансиране (Източник 3, стр. 58). Източниците на външно финансиране за 2020 и 2021 г. могат да се видят в годишните финансови отчети (ГФО) на дружеството от 2020 г. (стр. 65) и 2021 г. (стр. 63), като "средствата [изброени в съответните части на двата документа] са предназначени за покриване на инвестиционни разходи [...] във връзка с реализацията на проекта "Балкански поток" на територията на страната и други мащабни инвестиционни проекти" (Източник 4). Освен това, през юли 2021 г. Газпром ООО извършва "авансово плащане на дължими суми по сключен договор за резервиране на капацитет" в размер на около 683 млн. лв. (ГФО за 2021, стр. 65), като част от тези средства са използвани за предсрочно погасяване на задължения към основния изпълнител на проекта (Източник 6). С това предсрочно погасяване, според изказване на тогавашния министър на енергетиката Александър Николов, към март 2022г. „задълженията на Булгартрансгаз, свързани с Балкански поток, възлизат на 1,3 млрд. лв.“ (източник 7). Важно е да се отбележи, че част от финансирането на проекта е предоставено от Българска банка за развитие (ББР), която е 100% държавна собственост (източник 5). За 2020 г. и 2021 г. финансирането от ББР е в размер на около 138 млн. евро (съответно 62 и 76 млн. Евро) или грубо около 10% от общата стойност на проекта. С оглед на изложените факти следва, че част от финансирането на Балкански поток е с пари на държавата (собствените средства на компанията и кредитите, предоставени от ББР), но по-голямата част от финансирането е външно, т.е. не е ощетило хазната директно. Тъй като темата „Турски поток“ е от голямо обществено значение, екипът на „Лъжеш ли?“ подчертава, че настоящият анализ не е оценка на геополитическото значение на проекта, рентабилността му в дългосрочен план (особено с оглед на настоящата геополитическа ситуация) и установените от две междуведомствени работни групи проблеми (източник 8). Важно е да се отбележи, че част от финансирането на проекта е предоставено от Българска банка за развитие, която е 100% държавна собственост (източник 5). За 2020г. и 2021г. финансирането от ББР е в размер на около 138 млн. евро (съответно 62 и 76 млн. Евро) или грубо около 10% от общата стойност на проекта. Екипът на „Лъжеш ли“ не успя да намери информация каква част от финансирането е извършено със собствени средства на Булгартрансгаз. С оглед на изложените факти следва, че част от финансирането на Балкански поток е с пари на държавата (собствените средства на компанията и кредитите, предоставени от ББР), но по-голямата част от финансирането е външно, т.е. не е ощетило хазната директно. Освен това, през юли 2021г. Газпром ООО извършва "авансово плащане на дължими суми по сключен договор за резервиране на капацитет" в размер на около 683 млн. лв. (ГФО за 2021, стр. 65), като част от тези средства са използвани за предсрочно погасяване на задължения към основния изпълнител на проекта (източник 6). С това предсрочно погасяване, според изказване на тогавашния министър на енергетиката Александър Николов, към март 2022г., „задълженията на Булгартрансгаз, свързани с Балкански поток, възлизат на 1,3 млрд. лв.“ (източник 7). Тъй като темата „Балкански поток“ е от голямо обществено значение, екипът на „Лъжеш ли“ подчертава, че настоящият анализ не е оценка на геополитическото значение на проекта, рентабилността му в дългосрочен план (особено с оглед на настоящата геополитическа ситуация) и установените от две междуведомствени работни групи проблеми (изтончик 8). Също така държим да подчертаем, че печалбата от Балкански поток за 2020г. възлиза на около 83.57 млн. лв., а не 500 млн. лв., както се твърди в общественото пространство напоследък.
Кандидат
Кирил Петков (Продължаваме промяната)
Предаване
Здравей, България (връзка)
Дата на излъчване
2022-09-29
Минута на изказване
23 мин.
Невярно твърдение
"Ако излезем от Европейския съюз [...], 70 % от нашия износ изчезва."
Нашата аргументация
Излизане на България от ЕС не означава автоматично зачеркване на всички търговски взаимоотношения с ЕС, макар и ЕС да налага преференции за участващите във вътрешния пазар държави (източник 1). Пример за това е Великобритания: според доклад на House of Commons от декември 2021 г., ЕС все още е най-големият търговски партньор на Обединеното кралство, въпреки излизането им от ЕС (източник 2, стр. 4).
Кандидат
Костадин Костадинов (Възраждане)
Предаване
Твоят ден (връзка)
Дата на излъчване
2022-09-29
Минута на изказване
4 мин.
Невярно твърдение
"Той спря Южен поток." (бел.ред. Бойко Борисов)
Нашата аргументация
Спирането на проекта Южен поток е обявено в края на 2014 г. от тогавашния ръководител на Газпром Алексей Милнер. Като причина за спирането, руската страна посочва липсата на одобрение от България (Източник 1). България (в частност Българския енергиен холдинг) не спира, а замразява проекта през лятото на същата година (Източник 2), до изчистване на несъответствията с европейското законодателство, станали причина за започване на наказателна процедура срещу България от страна на Европейската комисия (източник 3). Към момента на замразяването премиер е Пламен Орешарски.
Кандидат
Кирил Петков (Продължаваме промяната)
Предаване
Здравей, България (връзка)
Дата на излъчване
2022-09-29
Минута на изказване
18 мин.
Невярно твърдение
"Вкарахме 90 млн. за нови детски градини." (бел.ред. Кирил Петков говори за мерките, предприети от кабинета му)
Нашата аргументация
Както е видно от чл. 1, ал.5 на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г. (Източник 1) и на Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г. (Източник 2), през 2022 г. за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища са предвидени 80 млн. лв. Съответно г-н Петков не просто завишава предвидените средства, но и не споменава, че част от тях са предназначени за училищата и за ремонти на вече съществуващи детски градини.
Кандидат
Кирил Петков (Продължаваме промяната)
Предаване
Здравей, България (връзка)
Дата на излъчване
2022-09-29
Минута на изказване
4 мин.
Невярно твърдение
"Съдът не казва, че Борисов е невинен. Единственото, което казва, е, че факторът неотложност не е бил там." (бел.ред. във връзка с решението на Административен съд София, че арестът на Бойко Борисов е незаконен)
Нашата аргументация
Изказването на г-н Петков е невярно, защото изискването за неотложност не е единственият и най-вече не е основният аргумент за незаконосъобразността на задържането на Бойко Борисов, посочен в решението на Административния съд. Според съда (пълния текст на решението можете да намерите в Източник 1) основната причина за незаконосъобразността на задържането е, че "заповедта за задържане съдържа само позоваване на приложимите правни норми, респективно цитиране на текст от Наказателния кодекс, без посочване на специфични обстоятелства или действия на задържаното лице, релевиращи наличието на фактически основания за задържането." Съдът акцентира, че "до момента на задържането не е събрано нито едно годно доказателство или доказателствено средство, което да сочи вероятна съпричастност на задържаното лице към осъществяване на престъплението по чл. 213а, ал. 3, т. 2 и т. 5 от НК."
Източници
Кандидат
Костадин Костадинов (Възраждане)
Предаване
Избори 2022 (връзка)
Дата на излъчване
2022-09-30
Минута на изказване
3 мин.
Невярно твърдение
"Вие казахте 17% инфлация (бел.ред. водещата казва, че според НСИ инфлацията в България е 17,3%). За съжаление, това не е вярно. Щеше да е хубаво това на фона, че тя (бел.ред. инфлацията) вече е над 33%."
Нашата аргументация
Общият индекс на потребителските цени (официален измерител на инфлацията в България) на годишна база за август 2022 г. според НСИ е 17,7% (Източник 1). Хармонизираният индекс на потребителските цени (сравнима мярка на инфлацията на страните от ЕС) за същия период е 15% (Източник 2).
Кандидат
Костадин Костадинов (Възраждане)
Предаване
Избори 2022 (връзка)
Дата на излъчване
2022-09-30
Минута на изказване
8 мин.
Невярно твърдение
"[...] първо трябва да си върнем парите, които ние сме дали (бел. ред. като вноски в ЕС), защото членството на България в ЕС донесе огромни финансови щети на нашата държава. Водеща: "А колко сме получили от ЕС през фондове и програми?" К. Костадинов: "Това, което сме получили до момента е два пъти по-малко от това, което сме дали."
Нашата аргументация
Според данни на ЕС за програмния период 2014-2020 г., България е получила 15,83 млрд. евро от ЕС, докато за същия период е "внесла" 3,71 млрд. евро (източник 1 - може да достигнете до тези данни като изберете България, период 2014-2020 г., и в интерактивната таблица кликнете съответно на spending за получените и на revenue за внесените суми). За предходния финансов период (2007-2013 г.), страната ни е получила 8,02 млрд. евро от ЕС (Източник 2 - стр. 10), а е внесла 2,69 млрд. евро (Източник 3). Следователно за целия период на членство държавата ни е получила нетно 17,45 млрд. евро.
Кандидат
Костадин Костадинов (Възраждане)
Предаване
Избори 2022 (връзка)
Дата на излъчване
2022-09-30
Минута на изказване
10 мин.
Невярно твърдение
"Нищо няма да получим от ЕС (бел.ред. отговор на въпрос относно средства - 13 млрд., които България трябва да получи по Плана за възстановяване), защото условието да ги получим тези пари [...], е да затворим нашите ТЕЦ-ове [...]. До 2030 г. трябва да затворим всички ТЕЦ-ове."
Нашата аргументация
В Плана за възстановяване и устойчивост е заложено намаляване на въглеродните емисии с 40%, а не закриване на 40% от ТЕЦ-овете. Крайното затваряне на въглищните централи е заложено за след 16 години. Съгласно Плана (Източник 1, стр. 113) фокусът се поставя върху декарбонизацията на енергийния сектор. Тя е с акцент върху намаляването на въглеродните емисии от производството на електроенергия с 40%, вземайки изходните нива от 2019 г. Целта за намаляване на емисиите трябва да бъде постигната през 2025 г. (измерено и потвърдено с данните за 2026 г.) и да се създаде и ясен план за постепенно премахване на централите на въглища до 2038 г.