Лъжеш ли?

Често задавани въпроси

Кои кандидати проверяваме?

В рамките на проекта „Лъжеш ли?“ проверяваме истиността на изказванията на популярни кандидати за народни представители, президент или местна власт по време на предизборни кампании. Обикновено става дума за кандидатите от партии и коалиции с най-големи шансове за добър изборен резултат, които са се появявали често в национален ефир в месеците преди предизборната кампания.

Кои телевизии гледаме?

В обхвата на „Лъжеш ли?“ попадат предизборните дебати и интервюта по националните телевизии БНТ, bTV и NOVA.

Как се финансира проектът „Лъжеш ли?“

„Лъжеш ли?“ се финансира изключително и само с лични средства на членовете на екипа. Екипът не приема дарения или грантове под каквато и да е форма. Разходите по проекта се ограничават до заплащането на домейн за нашия уебсайт. Всичко останало е плод на доброволчески труд.

Какъв тип изказвания се проверяват?

Проверяват се само изказвания, чийто предмет са твърдения за съществуване на факти, и съответно могат да бъдат класифицирани като верни или неверни. От друга страна не проверяваме изказвания, в които ясно водещ елемент е личното мнение на кандидата.

Как протича проверката дали едно твърдение е вярно или не?

Проверяваме съответното извадено твърдение на базата на методиката ни, използвайки публично достъпни източници. При необходимост проверяваме информацията чрез няколко различни източника. Извършва се както индивидуална проверка, така и колективна проверка с участието на най-малко четирима членове на екипа.

Защо даден кандидат има повече изказвания от друг?

Причините за това може да са две — или кандидатът твърди по-често съществуването на факти от други кандидати, или пък има повече участия в предизборни интервюта и дебати. Броят на участията в предизборни предавания зависи от редакционните решения на телевизиите. Някои кандидати биват канени по-често от други. Екипът на „Лъжеш ли?“ няма влияние върху това кой колко често се появява в ефир.