Лъжеш ли?

Парламентарни и европейски избори
(юни 2024)

Кои кандидати проверихме?

В рамките на седмото издание на „Лъжеш ли?“ проверихме истиността на изказванията на следните кандидати за Народно събрание и Европейски парламент на изборите на 09.06.2024:

ГЕРБ-СДС

  • Бойко Борисов
  • Делян Добрев
  • Росен Желязков
  • Деница Сачева
  • Даниел Митов

Продължаваме промяната – Демократична България

  • Кирил Петков
  • Асен Василев
  • Даниел Лорер
  • Стефан Тафров
  • Христо Иванов

ДПС

  • Делян Пеевски
  • Джевдет Чакъров
  • Йордан Цонев
  • Илхан Кючюк

Възраждане

  • Костадин Костадинов
  • Цончо Ганев
  • Петър Волгин

БСП за България

  • Корнелия Нинова
  • Георги Свиленски
  • Кристиан Вигенин

Има такъв народ

  • Станислав Трифонов
  • Тошко Хаджитодоров
  • Ивайло Вълчев
  • Станислав Балабанов
Кои телевизии гледахме?

Обхватът на седмото издание на „Лъжеш ли?“ са предизборните дебати и интервюта в национален ефир, които се проведоха в периода от 10.05.2024 до 07.06.2024. Това включва всички предизборни дебати и интервюта по БНТ, bTV и NOVA.

Кой имаше най-много ефирно време?

Шестте партии и коалиции на 24-мата кандидати в нашата извадка имаха следното ефирно време в рамките на предизборната кампания:

  • Възраждане — 302 минути
  • БСП за България — 182 минути
  • Има такъв народ — 163 минути
  • ГЕРБ-СДС — 153 минути
  • Продължаваме промяната – Демократична България — 145 минути
  • ДПС — 9 минути

Резултати

29 неверни твърдения

Кандидат
Петър Волгин (Възраждане)
Предаване
Панорама (връзка)
Дата на излъчване
2024-05-10
Минута на изказване
43 мин.
Невярно твърдение
Петър Волгин: "Две години по-късно Русия владее 20% от територията на Украйна. Това е война, която можеше да бъде спряна март месец 2022 г., когато Русия може би владеееше 5% от територията на Украйна, но защото беше казано "Не, ние ще пращаме пари, ще пращаме оръжия, още и още и още.". Наскоро г-н Столтенберг, шефът на НАТО, поиска Европа да даде още стотици милиарди евра, за да може да продължи Зеленски да бъде на власт."
Водещ: "В началото Русия владееше повече територия."
Петър Волгин: "Не, не, не! Не владееше повече територия. Сега владее повече територия отколкото в самото начало. Това, че стигна до Киев и след това се оттегли, е нещо съвсем различно."
Контекст на изказването
Развитието на войната в Украйна от нейното начало
Нашата аргументация
Не е вярно, че в момента Русия владее повече територия, отколкото през март 2022 г.

Според международния консенсус към момента на изказването на Петър Волгин Русия контролира 18% от територията на Украйна. В тези 18% са включени Донецк, Луганск, Крим и Севастопол, които са под руски контрол и преди началото на войната и съставляват 7 % от територията на Украйна. В рамките на март 2022 г. (Източник 2 и Източник 3), Русия провежда паралелно настъпление в Северна и Южна Украйна. Към края на март Русия контролира приблизително същата територия в Южна Украйна, както и към днешна дата (Източник 1). Дори и ако игнорираме настъплението към Киев, както прави в изказването си г-н Волгин, твърдението, че Русия в момента владее повече украинска територия, отколкото през март 2022 г., е невярно.
Кандидат
Георги Свиленски (БСП за България)
Предаване
Събуди се (връзка)
Дата на излъчване
2024-05-11
Минута на изказване
12 мин.
Невярно твърдение
"Ние в коалиция с ПП и ДБ бяхме и когато бяхме, да кажа какво се случи: България беше на първо място по индустриален растеж, България беше на първо място по икономически растеж."
Контекст на изказването
Относно постижения на БСП в управлението на страната в правителството с Продължаваме Промяната и Демократична България
Нашата аргументация
Не е вярно, че по време на управлението на БСП заедно с Продължаваме Промяната и Демократична България, България е била първа по икономически растеж.

БСП участва в правителството на Кирил Петков от 13.12.2021 до 02.08.2022 или иначе казано - през първото и второто тримесечие на 2022 г. Данните на Евростат показват, че нито през първото, нито през второто тримесечие на 2022 г. България е била първа по икономически растеж в Европа (обичайно използван показател е растежът на брутния вътрешен продукт - БВП). Нещо повече, България дори не се намира сред водещите държави по икономически растеж в ЕС, каквато и база за сравнение да бъде избрана (Източник 1, стр. 7). И при сравнение на растежа спрямо предходното тримесечие, и при сравнение на растежа спрямо същото тримесечие на предходната година, България не успява да влезе дори в топ 10 на държавите от ЕС по икономически растеж. Това важи както за първото, така и за второто тримесечие на 2022 г.
Източници
Кандидат
Тошко Хаджитодоров (Има такъв народ)
Предаване
120 минути (връзка)
Дата на излъчване
2024-05-12
Минута на изказване
9 мин.
Невярно твърдение
Водещ: "Факт беше, че ваксините помогнаха тази вълна да бъде парирана."
Йорданов: "Това е много спорно. Изключително спорно е. (...) Лекарите казваха първо, че това не е ваксина. Хора, които се занимават с производство на ваксини казват, че това не е ваксина. (...) Вижте сега, проф. Чорбанов работи в БАН и е имунолог и произвежда ваксини. (...)"
Водещ: "А той каза ли на колегите си от Оксфорд, които разработваха заедно ваксината?"
Йорданов: "Те не са твърдяли, че е ваксина. Ваксина твърдяха, че са политиците."
Водещ: "Е как? Твърдяха, че е ваксина. Заедно с Астра Зенека – една от първите ваксини."
Йорданов: "Добре и ваксината, ако седнете проф. Чорбанов и цялата научна общност, а и сега вече се казва, че не са ваксини. (...) Не се казва, че е ваксина. Ваксината предпазва от заболяване."
Водещ: "А какво се казва, че е?"
Йорданов: "Някакъв вид лекарство, с което се предполага, че го изкарваш по-леко може би. И се пропускат всички странични ефекти, които тепърва почват да излизат."
Контекст на изказването
Ваксините срещу Ковид-19
Нашата аргументация
Не е вярно, че определението "ваксина" бива използвано само от политици.

Има широк консенсус в медицинските и научните среди, че препаратът прилаган за подобряване на имунната реакция срещу Covid-19 е ваксина. Навяскъде в страницата на Световната здравна организация (Източник 1 и Източник 2) се говори за ваксина срещу Covid-19. Същото важи за Оксфордската работна група, която работеше с АстраЗенека (Източник 3). Според СЗО ваксините намаляват риска от зараза с дадена болест, активирайки естествената защита на тялото. (Източник 1) Ваксините срещу Covid-19 отговарят на това описание. Вярно е, че има лекари, между които и проф. Чорбанов, които застъпват други позиции, но Тошко Хаджитодоров внушава, че това е мнение на мнозинството, което не отговаря на истината.
Кандидат
Корнелия Нинова (БСП за България)
Предаване
120 минути (връзка)
Дата на излъчване
2024-05-12
Минута на изказване
3 мин.
Невярно твърдение
"Докато бяхме в управлението, БСП управляваше Министерството на икономиката и индустрията. Много сериозно оздравихме държавните предприятия и изведохме България на първо място по индустриален растеж в Европа. Това никога не е било, откакто сме член на ЕС."
Контекст на изказването
Приносът на БСП като част от правителството на Кирил Петков
Нашата аргументация
Не е вярно, че преди участието на БСП в правителството на Кирил Петков България никога не е била първа по индустриален растеж в Европа, откакто е член на ЕС.

В изказването на Корнелия Нинова става дума за месечния растеж на индустриалното производство в сравнение със същия месец на предходната година (Източник 3). Данните на Евростат показват, че от присъединяването си към ЕС насам България на два пъти е била първа по индустриален растеж в Европа в сравнение със същия месец на предходната година - през юни 2007 г. (Източник 1, стр. 2 и стр. 4) и през януари 2013 г. (Източник 2, стр. 2 и стр. 4).
Кандидат
Цончо Ганев (Възраждане)
Предаване
Тази сутрин (връзка)
Дата на излъчване
2024-05-15
Минута на изказване
21 мин.
Невярно твърдение
"По отношение на корупцията - цинизъм е точно ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС да говорят за корупция и за борба с корупцията. В 49-то Народно събрание Комисията за антикорупция е с най-малко събиране и обсъждане на каквото и да било.
Второ, в Наказателния кодекс не бяха предложени никакви промени за престъпления, свързани с корупция, обаче бяха предложени наказания за търговия с маратонки ментета.
В НПК не бяха предложени никакви предложения и не бяха обсъждани и не бяха допуснати от управляващата коалиция, никакви предложения в НПК, свързани с процесите за корупция и за овладяването им."
Контекст на изказването
Дейност на Комисията по превенция и противодействие на корупцията в 49-то Народно събрание и законодателни промени във връзка с корупцията
Нашата аргументация
Не е вярно, че в 49-то Народно събрание управляващата коалиция на ПП-ДБ и ГЕРБ не е обсъждала или правела предложения в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) във връзка с овладяването на корупцията.

Нещо повече, чрез приемането на нов Закон за противодействие на корупцията 49-то Народно събрание въвежда редица промени в НПК във връзка с разследването на корупционни престъпления, както е видно от § 9 на Преходните и Заключителни разпоредби на закона (Източник 1). Основната промяна се състои в това, че по силата на НПК служителите от Комисията за противодействие на корупцията получават право да разследват корупционни престъпления в качеството си на "разследващи инспектори" (чл. 52 и чл. 194 НПК - източник 2). Приетият Закон за противодействие на корупцията и съответните промени в НПК са предложени от парламентарната група на ГЕРБ (Източник 3). Важно е да се спомене, че парламентарната група на ПП-ДБ също внася проект на Закон за противодействие на корупцията, съдържащ сходни промени в НПК (Източник 4). Проектът на ПП-ДБ се обсъжда в Комисията по превенция и противодействие на корупцията заедно с проекта на ГЕРБ, но бива отхвърлен (Източник 5).
Кандидат
Станислав Балабанов (Има такъв народ)
Предаване
Тази сутрин (връзка)
Дата на излъчване
2024-05-15
Минута на изказване
44 мин.
Невярно твърдение
"Ние бяхме единствената политическа партия, която подкрепи идеята ви, хората да бъдат питани на референдуми, макар че знаем, че по този въпрос има спогодби още от 2007 г."
Контекст на изказването
Отговор на въпрос на Цончо Ганев относно позицията на ИТН за влизането на България в еврозоната
Нашата аргументация
Не е вярно, че Има такъв народ (ИТН) е единствената политическа партия, която е подкрепила идеята на Възраждане за референдум относно присъединяването на България към еврозоната.

Според данни от гласуването предложението на Възраждане, освен от парламентарната група на ИТН, е подкрепено също така и от 18 народни представители на БСП. Нито един депутат от БСП не гласува "против" или "въздържал се". (Източник 2, а и също така Източник 1, стр. 2, гласуване 6)
Кандидат
Даниел Митов (ГЕРБ-СДС)
Предаване
Здравей, България (връзка)
Дата на излъчване
2024-05-16
Минута на изказване
13 мин.
Невярно твърдение
Мартин Димитров: "ГЕРБ имате проблем в последно време, защото има голямо разминаване между факти и думи. За миналата година дефицитът (бел.ред. бюджетният дефицит на България за 2023 г.) знаете ли колко е, г-н Митов? Според мен не знаете. Той е 1.9%. Това е най-ниският дефицит за последните четири години."
Даниел Митов: "Това не е вярно."
Мартин Димитров: "Това е абсолютно вярно."
Даниел Митов: "Това не е вярно."
Контекст на изказването
Даниел Митов и Мартин Димитров обсъждат фискалната политика на България
Нашата аргументация
Вярно е твърдението на Мартин Димитров, че настоящият бюджетен дефицит на България е 1.9% от БВП и това е най-ниската стойност на страната за последните четири години.

Даниел Митов изказва невярно твърдение като твърди, че цитираните от Мартин Димитров данни са неверни. Според данни на Евростат, бюджетният дефицит на страната ни за 2023 г. е 1.9% от БВП (източник 1). Същият източник потвърждава инфомацията, че това е най-ниският дефицит на България за последните 4 години. През 2020 г. той е 3.8%, през 2021 г. - 3.9%, а през 2022 г. - 2.9% от БВП.
Източници
Кандидат
Георги Свиленски (БСП за България)
Предаване
Здравей, България (връзка)
Дата на излъчване
2024-05-16
Минута на изказване
5 мин.
Невярно твърдение
"На първо място в Европа по индустриален растеж, на трето място по икономически растеж. Това прави БСП, когато е в управлението."
Контекст на изказването
Успехите на БСП като част от правителството по време на 47-то Народно събрание
Нашата аргументация
Не е вярно, че при управлението на БСП по време на 47-то Народно събрание България е била на трето място в Европа по икономически растеж.

БСП участва в правителството на Кирил Петков от 13.12.2021 до 02.08.2022 (през първото и второто тримесечие на 2022 г.). Данните на Евростат показват, че България не е била трета по икономически растеж в Европа (обичайно използван показател е растежът на брутния вътрешен продукт – БВП) през нито едно от двете тримесечия. Нещо повече, през двете тримесечия на 2022 г. България дори не се намира сред водещите държави по икономически растеж в ЕС, каквато и база за сравнение да бъде избрана. И при сравнение с предходното тримесечие, и при сравнение със същото тримесечие на предходната година, България не успява да влезе дори в топ 10 по икономически растеж в ЕС (Източник 1, стр. 7).
Източници
Кандидат
Георги Свиленски (БСП за България)
Предаване
Здравей, България (връзка)
Дата на излъчване
2024-05-16
Минута на изказване
10 мин.
Невярно твърдение
"И Международният валутен фонд и Световната банка казват, че е крайно време в България, в Европа, да се въведе прогресивно подоходно облагане."
Контекст на изказването
Отговор на въпрос към Мартин Димитров относно желанието на БСП да въведе прогресивно облагане на доходите на физическите лица
Нашата аргументация
Не е вярно, че Световната банка е на мнение, че е крайно време в България да се въведе прогресивно подоходно облагане.

В последния си обзор на публичните финанси в България Световната банка твърди, че настоящият момент не е подходящ за покачване на данъците (изт. 2, стр. 9, раздел Government revenues). В същия документ е отбелязано, че преди въвеждането на прогресивно облагане трябва да се проведат реформи, които да подобрят управлението и събираемостта на данъците (изт. 2, стр. 8, раздел Government revenues). Твърдението на г-н Свиленски, че Международният валутен фонд препоръчва въвеждането на прогресивно подоходно облагане в България, е вярно (изт. 1, т. 4).
Кандидат
Георги Свиленски (БСП за България)
Предаване
Здравей, България (връзка)
Дата на излъчване
2024-05-16
Минута на изказване
16 мин.
Невярно твърдение
"Борисов три пъти управлява България. В тези три управления на Борисов България е на последните места във всички социално-икономически класации и на първите места по корупция, бедност, безработица, доходи."
Контекст на изказването
Реплика към Даниел Митов (дебат)
Нашата аргументация
Не е вярно, че България е на първите места по безработица в ЕС по време на трите управления на Борисов.

Безработицата в България в последните два мандата на Бойко Борисов дори е по-ниска от средната за ЕС (Източник 1).
Източници
Кандидат
Даниел Митов (ГЕРБ-СДС)
Предаване
Здравей, България (връзка)
Дата на излъчване
2024-05-16
Минута на изказване
28 мин.
Невярно твърдение
Даниел Митов: "Чуждестранните инвестиции в момента са спаднали. По времето на ГЕРБ са били 20% от БВП, а сега са 16%."
Мартин Димитров: "Между другото, това не е вярно. Значи, г-н Митов, подготвяйте се, това не е вярно."
Даниел Митов: "Категорично вярно. Това са цифрите, извинявайте!"
Мартин Димитров: "Трябва да правите разлика между чужди инвестиции и брутни инвестиции."
Контекст на изказването
Г-н Даниел Митов дискутира приоритетите на едно бъдещо правителство на ГЕРБ
Нашата аргументация
Вярно е, че Даниел Митов не прави разлика между понятието чуждестранни инвестиции и брутни инвестиции.

Преките чуждестранни инвестиции възлизат на едва 5,1% от БВП през 2020 г. (която е последната пълна година на управление на последния кабинет на Борисов), като намаляват съответно до 3% и 3,6% през 2021 и 2022 г. (изт. 1). За да поставим изказването в контекст, НСИ представя метрика за измерване на всички инвестиции за дадена година като част от БВП (образуване на основен капитал, изт. 2). Към 2020 г. образуването на основен капитал съставлява 19-20,5% от БВП в зависимост от избраната метрика и намалява до 17-18% по последни данни (изт. 3). Преките чуждестранни инвестиции отговарят на много по-малък процент от БВП, както е изложено по-горе.
Кандидат
Георги Свиленски (БСП за България)
Предаване
Здравей, България (връзка)
Дата на излъчване
2024-05-16
Минута на изказване
19 мин.
Невярно твърдение
"Когато дойде ратификацията, 2022 г., юли месец, за американските Ф-16 за купуване, групата на Възраждане гласуваха 11 човека "за"."
Контекст на изказването
Г-н Свиленски отправя реплика към Цончо Ганев - един от опонентите си в дебата. След това г-н Свиленски показва резултати от гласуване в студиото като г-н Ганев отрича този вот да касае споменатата ратификация.
Нашата аргументация
Не е вярно, че парламентарната група (ПГ) на Възраждане гласува за ратификацията на договора за закупуване на Ф-16.

Гласуването, показано в ефир от г-н Свиленски, е от 27.07.2022 г. (източник 1, гласуване 39 и 40) и се отнася до конкретна промяна в текста на договора, която ПГ на Възраждане подкрепя. Въпросната промяна касае ограничаване на правомощията на Министъра на отбраната, еднолично да променя условия по договора (източник 2). Окончателното гласуване за ратификация на договора за закупуване на Ф-16 е на 25.11.2022 г. и ПГ Възраждане гласува против по всички точки (изт. 3, гласуване 8-14).
Кандидат
Цончо Ганев (Възраждане)
Предаване
Здравей, България (връзка)
Дата на излъчване
2024-05-16
Минута на изказване
34 мин.
Невярно твърдение
"В същото време ние купуваме ядрени реактори. Един за 60 млрд. Подаряваме на украинците два реактора за 1 млрд. и купуваме американско ядрено гориво."
Контекст на изказването
Относно изграждането на 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй"
Нашата аргументация
Не е вярно, че предвидената цена за за изграждане на един реактор за АЕЦ Козлодуй е 60 млрд. лв.

Според разчетите, които е имало по време на подписването на споразумението за изграждането на реакторите (февруари 2024 г.), прогнозната цена за двата реактора е била максимално до 14 млрд., като не е уточнено дали става дума за евро или долари (Източник 1).
Източници
Кандидат
Костадин Костадинов (Възраждане)
Предаване
Говори сега (връзка)
Дата на излъчване
2024-05-18
Минута на изказване
8 мин.
Невярно твърдение
"България примерно да кажем, че в момента според старите ни договорености произвежда, грубо казано - грубо казано, 1 милион тона въглероден диоксид. Обаче нашата индустрия за последните 10 години рухна. И това, което преди сме произвеждали в момента е три пъти по-малко."
Контекст на изказването
Критика към европейската схема за търговия с въглеродни емисии
Нашата аргументация
Твърдението на г-н Костадинов за спад в индустриалното производство три пъти може да значи две неща в контекста на изказването. Той може да има предвид, че българската индустрия произвежда три пъти по-малко продукция или, че българската индустрия произвежда три пъти по-малко въглеродни емисии.

Ако приемем първия вариант, твърдението е невярно. Българската индустрия не е "рухнала" в последните 10 години и не произвежда три пъти по-малко. Това е видимо от Източник 1, който показва индекса на индустриално производство по данни на Евростат. Данните са нормирани към стойностите от 2021 г. (100) - стойностите през 2014 са 87,6, а последните данни от 2023 година показват 103,5 като стойност на индекса. Разликата между 87,6 и 103,5 показва растеж в българското индустриално производство за периода.

Ако приемем втория вариант относно емисиите на въглероден диоксид от производство, не е вярно, че България произвежда три пъти по-малко емисии. Източник 2 представя данни на Портала за индустриални емисии на ЕС и показва понижаване на въглеродните емисиите от индустрията от 34 мегатона на 26 мегатона от 2012 до 2021 г. (последни налични данни в портала). Източник 3 (стр. 72) пък представя всички емисии на парникови газове, превърнати в еквивалетен въглероден диоксид по години. От представената на стр. 72 от документа може лесно да се види, че спад, за какъвто говори г-н Костадинов, не е видим както в последния 10-годишен, така и в никой предходен период.

ПС: Източник 1 понякога има проблем във визуализацията, повторно зареждане на страницата обикновено отсранява проблема.
Кандидат
Костадин Костадинов (Възраждане)
Предаване
120 минути (връзка)
Дата на излъчване
2024-05-19
Минута на изказване
6 мин.
Невярно твърдение
"В момента предложението, което е на Урсула фон дер Лайен, заедно с всички останали около нея, да кажем, е създаването на едно мнозинство от 55% от населението на ЕС, което е някъде от порядъка на около 230 млн. души. Тези 55%. Но Германия има 82 млн. души население, Франция и Италия са с малко над 60 млн. Тези трите държави общо имат 200 млн. Достатъчно им е една друга държава, четвърта, като Испания или Полша, които са от порядъка на около 40 млн. да се присъединят към тях. Четири държави с 230-240 млн. население според тези правила ще могат да командват другите 23. Това вече е диктат."
Контекст на изказването
Коментар за предлагана реформа в ЕС за мнозинства при вземане на решения
Нашата аргументация
Не е вярно, че Урсула фон дер Лайен предлага решения в ЕС да се взимат с мнозинство от 4 държави, представляващи 55 % от населението на ЕС.

Предложението на Европейския парламент за промяна в правилата за гласуване, подкрепено от Европейската комисия, се състои в увеличаването на броя на гласуванията в Съвета на ЕС с квалифицирано мнозинство (Източник 1, както и Източник 2, стр. 15). Квалифицираното мнозинство е дефинирано като мнозинство на 55% от държавите (15 от 27 държави-членки), които трябва да представляват поне 65% от общото население на ЕС (Източник 5). Освен квалифицираното мнозинство в Съвета на ЕС има още три механизма за взимане на решения в зависимост от въпросите, които трябва да се решават (Източник 3):

- Обикновено мнозинство: Решение се взима с мнозинство на 14 от 27 държави-членки. (Източник 4)
- Абсолютно мнозинство: Решение се взима със съгласието на всички държави-членки. (Източник 6)
- Блокиращо малцинство: Право на вето имат 4 държави, съставляващи поне 35% от населението на ЕС. (Източник 3)

От гореописаното става ясно, че в момента няма и не се предвижда възможност по-малко от 14 държави, независимо от населението им, да взимат решения, с които да задължават останалите членове на ЕС. Единствената им възможност е да блокират решения.
Кандидат
Стефан Тафров (ПП-ДБ)
Предаване
Тази сутрин (връзка)
Дата на излъчване
2024-05-20
Минута на изказване
35 мин.
Невярно твърдение
"ГЕРБ и ВМРО бяха в коалиционно правителство. Това коалиционно правителство построи "Турски поток" с 3 млрд. лв. на българските данъкоплатци и г-н Джамбазки отказва да отговори защо ВМРО не се противопостави на това решение."
Нашата аргументация
Стефан Тафров греши в твърдението си, че средствата, използвани за строежа на Турски поток, са на българските данъкоплатци.

Продължението на "Турски поток", познато още като "Балкански поток", се изгражда от държавната Булгартрансгаз, която е дъщерно дружество на Българския Енергиен Холдинг ЕАД (Източник 1). Българският енергиен холдинг e 100% собственост на българската държава (Източник 2). Тоест българската държава е не само 100% собственик на капитала на Булгартрансгаз, но е редно да се приеме, че в случай на изпадането му в несъстоятелност следва да го подпомогне финансово (да поеме поне част от задълженията му). Това обаче не означава, че парите за проектите, които развива Булгартрансгаз, идват директно от българската хазна и са за сметка на бюджета. Изграждането на "Балкански поток" започва през 2019 г. Проектът е приключен през 2021 г. като прогнозната му стойност е около 2,8 млрд. лева (екипът на „Лъжеш ли?“ не намери окончателни данни за стойността на проекта). Според отчетите на Булгартрансгаз, финансирането на проекта се осъществява чрез собствено и привлечено външно финансиране (Източник 3, стр. 58). Източниците на външно финансиране за 2020 и 2021 г. могат да се видят в годишните финансови отчети (ГФО) на дружеството от 2020 г. (стр. 65) и 2021 г. (стр. 63), като "средствата [изброени в съответните части на двата документа] са предназначени за покриване на инвестиционни разходи [...] във връзка с реализацията на проекта "Балкански поток" на територията на страната и други мащабни инвестиционни проекти" (Източник 4). Освен това, през юли 2021 г. Газпром ЕООД извършва "авансово плащане на дължими суми по сключен договор за резервиране на капацитет" в размер на около 683 млн. лв. (ГФО за 2021, стр. 65), като част от тези средства са използвани за предсрочно погасяване на задължения към основния изпълнител на проекта (Източник 6). С това предсрочно погасяване, според изказване на тогавашния министър на енергетиката Александър Николов, към март 2022г. „задълженията на Булгартрансгаз, свързани с Балкански поток, възлизат на 1,3 млрд. лв.“ (източник 7). Важно е да се отбележи, че част от финансирането на проекта е предоставено от Българска банка за развитие (ББР), която е 100% държавна собственост (източник 5). За 2020 г. и 2021 г. финансирането от ББР е в размер на около 138 млн. евро (съответно 62 и 76 млн. Евро) или грубо около 10% от общата стойност на проекта. С оглед на изложените факти следва, че част от финансирането на Балкански поток е с пари на държавата (собствените средства на компанията и кредитите, предоставени от ББР), но по-голямата част от финансирането е външно, т.е. не е ощетило хазната директно.
Кандидат
Деница Сачева (ГЕРБ-СДС)
Предаване
Тази сутрин (връзка)
Дата на излъчване
2024-05-22
Минута на изказване
35 мин.
Невярно твърдение
"Г-н Борисов няма нужда да взима отново да заема лидерска позиция. Той е лидер и това се вижда включително и от всички социологически проучвания, които показват, че той има значително доверие на българските граждани."
Контекст на изказването
Доверието на българските граждани в Бойко Борисов и потенциалното предложение - Бойко Борисов да бъде назначен за министър-председател
Нашата аргументация
Не е вярно, че българските граждани имат значително доверие към Бойко Борисов.

Според социологическо проучване на агенция Маркет линкс от февруари 2024 г., 61% от анкетираните заявяват, че нямат доверие на Борисов (Източник 1). В същото време само 24% от участващите заявяват одобрение към Борисов. Според социологическо проучване на Алфа Рисърч от март 2024 г., 51% от анкетираните заявяват, че нямат доверие на Борисов (Източник 2). Други подобни проучвания през последната около година показват стойности между 55 и 63% на недоверие към Борисов (Източник 3, Източник 4, Източник 5 и Източник 6).
Кандидат
Деница Сачева (ГЕРБ-СДС)
Предаване
Тази сутрин (връзка)
Дата на излъчване
2024-05-22
Минута на изказване
33 мин.
Невярно твърдение
В. Сабрутев: "Тази графика показва дълга като процент от БВП на страната. Когато поемаме управлението от ГЕРБ той е 24,6%, независимо от завишението многократно разходи за пенсии, заплати, социално дейности, инфраструктурни проекти. Ние имаме спад в дълга, защото икономиката расте."
Д. Сачева: "Напротив, това не е вярно. Това не е вярно. Това абсолютно не е вярно."
Нашата аргументация
Деница Сачева прави невярно твърдение, като казва, че представените от Венко Сабрутев данни са неверни.

Венко Сабрутев показва в ефир данни за съотношението на дълга към БВП на страната, като преди това обяснява какви данни използва. Както данните, така и обяснението му са правилни – първото правителство на Кирил Петков идва на власт в края на 2021 г. (Източник 1). В края на ноември 2021 г., дългът възлиза на 25,3% от БВП, а към края на декември – на 24,9% от БВП (Източник 2, а също така и Източник 3, стр. 2). От тогава насам се наблюдава тендеция на спад на съотношението на дълга към БВП, като към март 2024 г. (Асен Василев е министър на финансите до началото на април 2024 г.) дългът възлиза на 20,6% от БВП (Източник 4, стр. 2).
Кандидат
Станислав Балабанов (Има такъв народ)
Предаване
Здравей, България (връзка)
Дата на излъчване
2024-05-23
Минута на изказване
11 мин.
Невярно твърдение
Станислав Балабанов: „Слушам ги внимателно колегите, тъй като г-н Арабаджиев говори тотални лъжи по отношение на магистрала Хемус. Г-н Арабаджиев, аз бях задал в парламента въпроси към Вашия министър на регионалното развитие, за да разбера какво се случва с над 1 млрд. и 400 млн. лв., които министърът ги раздаде на строителните фирми предварително.“
Искрен Арабаджиев: „Кой министър?“
Станислав Балабанов: „Вашият министър.“
Искрен Арабаджиев: „Не, не, това е от ГЕРБ министър, който раздаде авансите.“
Станислав Балабанов: „Вашият министър още с идването върна инхаус процедурите, индексира ги с 30% отгоре. Изчакайте ме да довърша, не Ви прекъсвах аз. Изслушайте ме - това са фактите. И му зададох официален въпрос (на министъра, който предполагаемо е бил представител на ПП - бел.ред.). Получих от него официален отговор, къде са парите - те са раздадени на фирмите. И забележете: от девет лота на магистрала ‘Хемус’, шест не бяха стартирали строежа. Въпросът е: за какво бяха дадени тези пари? Осем месеца не беше преместен нито един камък, за да ми говорите Вие за инвестиции и реформи.“
Контекст на изказването
Въпрос към Искрен Арабаджиев (ПП-ДБ) относно строежа на магистрала "Хемус"
Нашата аргументация
Не е вярно, че министър от партията на ПП-ДБ е раздал предварително 1,4 млрд. лв. на строителни фирми за строежа на магистрала Хемус.

От отговора на министър Андрей Цеков, на който г-н Балабанов се позовава в интервюто, се вижда, че огромната част от плащанията са направени в периода между 09.2019 г. - 04.2021 г., по време на третия кабинет на г-н Борисов и в периодите 08.2021 г. -12.2021 г. и 09.2022 г. - 10.2022 г., в които управляват служебни кабинети (източник 1, стр. 3). Сумите, преведени по време на съвместното управление на ГЕРБ и ПП-ДБ (06.2023 г. - 04.2024 г.) и на кабинета Петков (12.2021 г. - 08.2022 г.), са общо под 70 млн. лв.
Източници
Кандидат
Корнелия Нинова (БСП за България)
Предаване
Денят започва с Георги Любенов (връзка)
Дата на излъчване
2024-05-25
Минута на изказване
10 мин.
Невярно твърдение
"Тези хора си крадат паролите за Тиктока и Инстаграма. Мишо Миков обяви в национален ефир, че Мая Манолова и Ваня Григорова му откраднали паролите на Инстаграма и Тиктока."
Контекст на изказването
Отговор на въпрос защо не се е стигнало до обединение с други субекти в лявото политическо пространство.
Нашата аргументация
Не е вярно, че Михаил Миков обвинява Ваня Григорова, че откраднала пароли за профилите на "Левицата" в Инстаграм и Тикток.

В интервю в национален ефир от 22.05.2024 Михаил Миков обвинява единствено Мая Манолова, че е откраднала съответните пароли, без да споменава Ваня Григорова в този контекст. Точното изказване на Михаил Миков може да видите във видеото от Източник 1 (8-ма минута).
Източници
Кандидат
Корнелия Нинова (БСП за България)
Предаване
Денят започва с Георги Любенов (връзка)
Дата на излъчване
2024-05-25
Минута на изказване
9 мин.
Невярно твърдение
"Защото е ясно ПП-ДБ какво говорят и какво са правили. Излиза наяве с техните гласове поредният запис. Нали първият беше "добре, че направихме ала-бала с машините при президента, иначе щяхме да сме 10%"."
Контекст на изказването
Изтекъл запис от онлайн среща на Продължаваме промяната през 2023 г., на която се обсъждат преговорите за формиране на правителство с ГЕРБ.
Нашата аргументация
Не е вярно, че в изтеклия запис Кирил Петков твърди, че Продължаваме промяната са "направили ала-бала с машините".

Точният цитат на Кирил Петков е следният: "Ако пуснеш народа, както е структуриран в момента, да се репрезентира правилно, ние трябва да сме 10% с ДБ с всичко. Направихме леко ала-бала през президента". Направеното от Корнелия Нинова внушение, че Петков признава манипулация на машинния вот в съдействие с г-н Радев не отговаря на истината. Изказването на Кирил Петков може да чуете в Източник 1 (1 час и 53-та минута).
Източници
Кандидат
Петър Волгин (Възраждане)
Предаване
Лице в лице (връзка)
Дата на излъчване
2024-05-30
Минута на изказване
17 мин.
Невярно твърдение
"Да напомня на Вашите зрители, че много преди февруари 2022 г. именно този страхотен демократ Зеленски забрани сумати партии, защото бяха опозиционно настроени."
Контекст на изказването
Петър Волгин критикува президента на Украйна Володимир Зеленски и характеризира неговото управление като недемократично
Нашата аргументация
Не е вярно, че Володимир Зеленски е забранявал политически партии преди февруари 2022 г., защото са били опозиционно настроени.

Забрани на политически партии в рамките на мандата на Володомир Зеленски (от май 2019 г. насам) започват едва след началото на войната. През март 2022 г., след решение на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна, Зеленски издава указ, с който преустановява дейността на общо 11 политически партии, чиято дейност е насочена към подкопаване на украинските институции и отричане на териториалната цялост и суверенитет на украинската държава (Източници 1, 2 и 3). Към октомври 2022 г. забранените политически партии в Украйна са общо 12 (Източник 4).
Кандидат
Росен Желязков (ГЕРБ-СДС)
Предаване
Лице в лице (връзка)
Дата на излъчване
2024-05-31
Минута на изказване
14 мин.
Невярно твърдение
"В момента ние използваме трибуната на парламента, принизяваме трибуната на парламента, защото ПП (бел. ред. Продължаваме Промяната), с тяхното искане се закачи тяхното предложение за решение за колективен трудов договор на медиците, заедно с работодатели и служители. Който колективен трудов договор, апропо, изтече 2022 г., април, и след това нито правителството на Кирил Петков, нито на Денков, нито служебен кабинет намериха за необходимо да се сключи такъв."
Контекст на изказването
Относно искането на ПП-ДБ за свикване на извънредно заседание на парламента във връзка с изтеклия Колективен трудов договор в отрасъл "Здравеопазване".
Нашата аргументация
Не е вярно, че нито правителството на Кирил Петков, нито това на Николай Денков или пък служебните правителства, не са намерили за необходимо да сключат нов Колективен трудов договор в отрасъл "Здравеопазване".

Именно Министерски съвет, ръководен от Кирил Петков, спомага за подписването на нов Колективния трудов договор през 2022 г. Това се случва на 12.04.2022, когато тогавашният министър на здравеопазването, проф. Асена Сербезова, подписва Колективния трудов договор в отрасъл "Здравеопазване" като медиатор между синдикалните и работодателските организации (Източник 1). Както се вижда в Източник 1, договорът е бил валиден до 12.04.2024.
Източници
Кандидат
Петър Волгин (Възраждане)
Предаване
Говори сега (връзка)
Дата на излъчване
2024-06-01
Минута на изказване
15 мин.
Невярно твърдение
"За щастие, България към никоя своя съседка и към населението, което да кажем е с такова самосъзнание като някой свой съсед. България не се е отнасяла никога зле към своите граждани с, да кажем, турско самосъзнание, защото нали винаги се казва: "ако Турция ни нападне". Винаги се дава този пример. Ами няма защо, защото няма да ни нападне, защото тъй или иначе хората с турски произход в България, те никога не са били притеснявани."
Контекст на изказването
Коментар, свързан с потенциалната възможност, съседна държава да нападне България
Нашата аргументация
Не е вярно, че в България хората от турски произход никога не са били "притеснявани".

Насилствената смяна на имената на населението от турски и други мюсюлмански етноси с цел асимилация в Народна република България, наречен "Възродителен процес", е пример за системно насилие и репресия от страна на държавата към това малцинство. Свидетелство за това може да се открие в "Декларация, осъждаща опита за насилствена асимилация на българските мюсюлмани" (Източник 1) от 11.01.2012. "Възродителният процес" и последствията от него са отразени и в репортаж на ВВС (Източник 2). Твърдението на г-н Волгин, формулирано по този начин, дори и в дадения контекст, е невярно.
Кандидат
Петър Волгин (Възраждане)
Предаване
120 минути (връзка)
Дата на излъчване
2024-06-02
Минута на изказване
18 мин.
Невярно твърдение
"Полша си постави за цел раздялата с въглищната енергетика до 2049 г. Ние (бел ред. България) - до 2026 г."
Контекст на изказването
Петър Волгин коментира "Зелената сделка"
Нашата аргументация
Не е вярно, че България си поставя за цел раздялата с въглищна енергетика до 2026 г.

В Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) е заложено намаляване на въглеродните емисии с 40% от производство на електроенергия. Раздялата с въглищната енергетика е заложена за след 14 години (през 2038 г.) със затварянето на този тип централи (Източник 1, стр. 113). Съгласно ПВУ фокусът се поставя върху декарбонизацията на енергийния сектор. Тя е с акцент върху намаляването на въглеродните емисии от производството на електроенергия с 40%, вземайки изходните нива от 2019 г. Целта за намаляване на емисиите трябва да бъде постигната през 2025 г. (измерено и потвърдено с данните за 2026 г.) и да се създаде и ясен план за постепенно премахване на централите на въглища до 2038 г.
Източници
Кандидат
Петър Волгин (Възраждане)
Предаване
120 минути (връзка)
Дата на излъчване
2024-06-02
Минута на изказване
11 мин.
Невярно твърдение
"Делът на европейската икономика (бел.ред. европейската икономика като дял от световната) е спаднал в четиригодишен период от 21 процента на 16 процента, докато нивата на икономиките в Китай, Индонезия, Саудитска Арабия запазват дела си, а Русия го увеличава. Това са данни на Световната банка и на Международния валутен фонд."
Контекст на изказването
Икономическото състояние на Европа
Нашата аргументация
Петър Волгин изнася неверни данни за големината на икономиката на ЕС в съотношение с тази на света, като представя грешно както дела на икономиката на ЕС, така и тенденциите в развитието му.

Въпреки че от изказването на Петър Волгин не става ясно нито към кой период точно се отнасят данните, които той представя, нито конкретната метрика, която използва, няма 4-годишен период, в който да се наблюдават описаните от него тенденции.
Международният валутен фонд (МВФ) предоставя различни методи за изчисляване на дял от световната икономика. Два от тях са методът на изчисление по PPP (Purchasing Power Parity, паритет на покупателната способност) и по текущи цени в долари.
Според изчисленията по първия метод (изт. 1), икономиката на ЕС е съставлявала 21% от световната икономика през 1995г. и е достигнала дял от около 17% през 2007/8г. По предварителни данни за 2024г., европейската икономика съставлява 14% от световната, като спадът за последните 4 години (2020 – 2024г.) е едва 0,67 процентни пункта.
Според изчисленията по втория метод (изт. 2), икономиката на ЕС е съставлявала 21% от световната икономика през 2011г. и е достигнала дял от 16,7% през 2022г. По предварителни данни за 2024г., европейската икономика съставлява 17,3% от световната, като спадът за последните 4 години (2020 – 2024г.) е около 0,7 процентни пункта.
Освен това, според метода на PPP, икономиките на Русия и Саудитска Арабия отбелязват спад като процент от световната икономика за 4-годишните периоди 2020 – 2024г. и 2019 – 2023г.. В икономиките на Индонезия и Китай се наблюдава растеж на същия показател за същите два 4-годишни периода. Според изчисленията по втория метод, делът на икономиката на Китай намалява за 4-те години от 2020 до 2024г. За същия период Индонезия, Русия и Саудитска Арабия отбелязват ръст по същия показател, макар и малък (около 0,1 процентни пункта). За 4-годишния период от 2019 до 2023г., делът на Русия отбелязва минимален спад, а при останалите три икомомики се наблюдава минимален ръст.
Данните за 2024г. са предварителни. Към момента на проверката, Световната банка не е предоставила данни за 2023 и 2024 г. (изт. 4).
Кандидат
Ивайло Вълчев (Има такъв народ)
Предаване
120 минути (връзка)
Дата на излъчване
2024-06-02
Минута на изказване
43 мин.
Невярно твърдение
"Но по същия начин министър-председателят Денков, не знам консултирайки се с кого и как, и вземайки чие мнение, направи възможно връщането на мигранти в България."
Контекст на изказването
Миграционната политика на ЕС и България
Нашата аргументация
Не е вярно, че правителството на Николай Денков прави възможно връщането на мигранти в България.

Връщането на лица, търсещи убежище, в България по искания на трети страни е възможно още от 2013 г. по силата на Дъблинския регламент (Източник 1). Това са лица, за които България вече е отговорна по силата на процедурите за определяне на компетентна държава (източник 1, глава III) и за обратно приемане (Източник 1, глава IV). В тристранна декларация от декември 2023 г. България и Румъния се задължават спрямо Австрия за стриктно спазване на вече поетите в Регламента задължения (Източник 2, точка 3). В подписаната декларация няма утежнение на задълженията спрямо действащия Регламент относно броя на лицата, търсещи убежище, които България трябва да приеме. Единственото допълнение към първоначалните задължения спрямо Регламента от 2013 г. се изразява в ускоряване административната процедура и гарантиране на бързи отговори - в рамките на 3 дни - на исканията на Австрия за връщане на лица, търсещи убежище.
Кандидат
Петър Волгин (Възраждане)
Предаване
120 минути (връзка)
Дата на излъчване
2024-06-02
Минута на изказване
12 мин.
Невярно твърдение
"Китай договори за себе си климатичната неутралност, която ние я договорихме до 2026 г, тоест след една година, (...) Те я договориха за 2060 г."
Контекст на изказването
Петър Волгин дискутира "Зелената сделка" и целите за климатичната неутралност на България
Нашата аргументация
Не е вярно, че България е договорила климатична неутралност до 2026 г.

Според националния план за климата и енергетиката (Източник 1, стр. 17) и според Пътната карта за климатична неутралност на България (Източник 2, стр. 8) трябва постепенно да намали с 55% своите емисии до 2030 г., а до 2050 г. да реализира своята климатична неутралност .
Кандидат
Костадин Костадинов (Възраждане)
Предаване
Тази сутрин (връзка)
Дата на излъчване
2024-06-06
Минута на изказване
13 мин.
Невярно твърдение
Костадинов: „Защо не обръщате внимание на това което споделихме примерно вчера за случващото се в АЕЦ Козлодуй в момента. Тъй като с американското ядрено гориво е поставена под заплаха сигурността на българската атомна централа. Това защо не ме питахте за него?“
Водещ: „Американско ли е, лошо е, така ли е?“
Костадинов: „Не, просто то е различен тип гориво, не че е лошо. То си става за американските реактори, но не става за руското. Нафтата сама по себе си не е лошо гориво, ама като сложиш нафта на бензинов двигател, знаете какво ще се случи.“
Контекст на изказването
Костадин Костадинов коментира предвиденото диверсифициране на видовете ядрено гориво, което се използва в АЕЦ Козлодуй. Той твърди, че американското гориво, доставено от компанията "Уестингхаус", не е пригодено за българската атомна електроцентрала и неговото използване застрашава сигурността ѝ.
Нашата аргументация
Не е вярно, че американското ядрено гориво, произвеждано от "Уестингхаус", е несъвместимо с реакторите в 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй".

Според научна статия на "Уестингхаус", публикувана на сайта на Международната агенция за атомна енергия (IAE) (Източник 1, стр. 12) е демонстрирана пълната съвместимост на ядреното гориво от "Уестингхаус" с реакторите VVER1000 в Южно-украинската атомна електроцентрала. То се използва от 2005 г. и изпълнява адекватно критериите за производителнст, както и изискванията за безопастност към 2011 г.. Тези резултати са подкрепени от последвало проучване от 2017 г. (Източник 2). 5-ти и 6-ти блокове на АЕЦ "Козлодуй" са обурудвани с реактори модел VVER1000 (Източник 3). На 22.04.2023, Агенцията за ядрено регулиране издава разрешение на АЕЦ "Козлодуй" за поетапен преход кьм ядреното гориво, произведено от "Уестингхаус" (Източници 4 и 5).