За проекта

Какво е "Лъжеш ли"?

"Лъжеш ли?" е независим проект на група млади хора, които искат да ограничат дезинформацията в българската политика.

Мотивация

В България липсва законодателство, регулиращо разпространението на подвеждаща информация, поради което тя циркулира в публичното пространство безразборно. Нейни разпространители са най-различни субекти - онлайн медии, страници или потребители в социалните мрежи и други.

Разпространяването на невярнa информация е опасно. То може да има най-различни цели като например дискредитиране на публични личности, насаждане на омраза или прикриване на престъпни деяния. Във всеки случай невярната информация оказва сериозно влияние върху общественото мнение.

Често се говори, че политиците в България лъжат. Но всички политици ли лъжат? И често ли го правят? Тези два въпроса ни накараха да създадем "Лъжеш ли?" и да започнем да проверяваме дали българските политици разпространяват неверни твърдения. Фокусирахме сме върху участията им в телевизионния ефир, защото именно чрез телевизията те достигат до най-голям брой граждани.

Цел

Поставили сме си за цел да внесем повече светлина относно мащабите на дезинформацията в българската политика. Искаме да стимулираме критичното мислене в българското общество. Също така бихме се радвали "Лъжеш ли?" да допринесе за излекуването на късата памет относно манипулациите в българския политически живот.

Чудиш се кои сме ние?

Представяме ти екипа на "Лъжеш ли?"


Веселин Златаров

Юрист по образование, завършил Хумболтовия университет в Берлин. Работил като сътрудник в адвокатски кантори в Германия, основно в областта на обществените поръчки. Свободното си време прекарва с вратарски ръкавици, исторически книги и италианска музика. Смята, че най-големите проблеми в българската политика са липсата на правна култура и склонността към разпространение на неверни твърдения.

Даниел Янев

Студент по политически науки в Потсдамския университет и по право в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Има богат опит в немския неправителствен сектор. Отвъд борбата с дезинформацията се интересува от статистика и енергетика. Смята, че е по-лесно да хванеш български политик в лъжа, отколкото да намериш четвърти за белот.

Радослав Евтимов

Студент по бизнес информатика в Хумболтовия университет в Берлин. Участник в множество доброволчески инициативи. Страстен фен на волейбола, българската история и немската бира. Смята, че головете на Роберт Левандовски за един сезон са повече от броя на честните български политици.

Първан будинов

Юрист по образование, завършил в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Освен опит в юридическата сфера, има богати познания и практика в сферата на спорта за любители, като в момента упражнява треньорска дейност на свободна практика. Смята, че не бива да се отрича истината само заради това, че на нас лично не ни е приятна.

ТОДОР ИВАНОВ

Лекар, завършил в медицинския университет Шарите в Берлин. Убеден, че дезинформацията не е симптом, а една от причините за състоянието на българската политическа действителност, и силно мотивиран да допринесе за лечението ѝ. Обича литературата, БДЖ и боб яхния.

ЙОРДАН ТЕРЗИЕВ

Юрист, завършил в Хумболтовия университет в Берлин. Вярва в примера на дядо си, следобедната книга и спорта. Смята, че за разлика от чувството към топката, обективността и информираният избор се учат. Счита, че политическите липси са лечими с честност и морал. На въпроса дали ще се върне в България, отговаря, че никога не я е напускал.