За проекта

Какво е "Лъжеш ли"?

"Лъжеш ли?" е независим проект на група млади хора, които искат да ограничат дезинформацията в българската политика.

Мотивация

В България липсва законодателство, регулиращо разпространението на подвеждаща информация, поради което тя циркулира в публичното пространство безразборно. Нейни разпространители са най-различни субекти - онлайн медии, страници или потребители в социалните мрежи и други.

Разпространяването на невярнa информация е опасно. То може да има най-различни цели като например дискредитиране на публични личности, насаждане на омраза или прикриване на престъпни деяния. Във всеки случай невярната информация оказва сериозно влияние върху общественото мнение.

Често се говори, че политиците в България лъжат. Но всички политици ли лъжат? И често ли го правят? Тези два въпроса ни накараха да създадем "Лъжеш ли?" и да започнем да проверяваме дали българските политици разпространяват неверни твърдения. Фокусирахме сме върху участията им в телевизионния ефир, защото именно чрез телевизията те достигат до най-голям брой граждани.

Цел

Поставили сме си за цел да внесем повече светлина относно мащабите на дезинформацията в българската политика. Искаме да стимулираме критичното мислене в българското общество. Също така бихме се радвали "Лъжеш ли?" да допринесе за излекуването на късата памет относно манипулациите в българския политически живот.

парламентарни избори - април 2021 г.

В първото издание на "Лъжеш ли?" от 05.03.2021 до 26.03.2021 изгледахме всички предизборни дебати по БНТ, bTV и NOVA. Изслушахме всички изказвания на кандидати за народни представители. В съответствие с нашата методика проверихме дали тези твърдения са базирани на факти. В рамките на безвъзмездния ни труд:

  • обхванахме общо 1441 минути от дебатите в национален ефир

  • проверихме изказванията на 97 политици

  • открихме 105 подвеждащи твърдения

Резултатите от първото издание на "Лъжеш ли?" можеш да видиш тук.

парламентарни избори - юли 2021 г.

Чрез работата си преди парламентарните избори на 04.04.2021 екипът на "Лъжеш ли?" стигна до извода, че доста политически фигури в България разпространяват неверни твърдения. Поради тази причина проектът ни продължи по време на предизборната кампания за предсрочните парламентарни избори на 11.07.2021. Разпространяването на подвеждаща информация в този период е от голямо значение за електоралните нагласи и може да се окаже решаващо за изборния резултат.

От 11.06.2021 до 04.07.2021 проследихме участията на избрани кандидати за народни представители по националните телевизии и проверихме истинността на изказванията им. Резултатите от нашата работа публикувахме тук, както и на страниците на "Лъжеш ли?" във Facebook и Instagram.

Чудиш се кои сме ние?

Представяме ти екипа на "Лъжеш ли?"


Веселин Златаров

Юрист по образование, завършил Хумболтовия университет в Берлин. Работил като сътрудник в адвокатски кантори в Германия, основно в областта на обществените поръчки. Свободното си време прекарва с вратарски ръкавици, исторически книги и италианска музика. Смята, че най-големите проблеми в българската политика са липсата на правна култура и склонността към разпространение на неверни твърдения.

Даниел Янев

Студент по политически науки в Потсдамския университет и по право в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Има богат опит в немския неправителствен сектор. Отвъд борбата с дезинформацията се интересува от статистика и енергетика. Смята, че е по-лесно да хванеш български политик в лъжа, отколкото да намериш четвърти за белот.

Радослав Евтимов

Студент по бизнес информатика в Хумболтовия университет в Берлин. Участник в множество доброволчески инициативи. Страстен фен на волейбола, българската история и немската бира. Смята, че головете на Роберт Левандовски за един сезон са повече от броя на честните български политици.

Максим Пенев

Магистър по бизнес информатика от Университета "Йохан Волфганг Гьоте" във Франкфурт на Майн. Понастоящем работи в ИТ сектора в Берлин. С богат опит в български доброволчески инициативи зад граница. Смята, че ако от лъжите порастваха коси, в парламента, освен бюфет с кюфтета, щеше да има и фризьорски салон.