Лъжеш ли?

За проекта

Какво е „Лъжеш ли?“

„Лъжеш ли?“ е независим проект на група активни граждани, които искат да ограничат дезинформацията в българската политика. По време на предизборните кампании за президент, парламент и местна власт нашият екип следи участията в национален ефир на избрани кандидати и документира направените от тях неверни твърдения.

От 2022 г. „Лъжеш ли?“ е асоцииран член на BESCO - Българската стартъп асоциация.

Мотивация

В България липсва законодателство, регулиращо разпространението на подвеждаща информация, поради което тя циркулира в публичното пространство безразборно. Нейни разпространители са най-различни субекти - онлайн медии, страници или потребители в социалните мрежи и други.

Разпространяването на невярнa информация е опасно. То може да има най-различни цели като например дискредитиране на публични личности, насаждане на омраза или прикриване на престъпни деяния. Във всеки случай невярната информация оказва сериозно влияние върху общественото мнение.

Често се говори, че политиците в България лъжат. Но всички политици ли лъжат? И често ли го правят? Тези два въпроса ни накараха да създадем „Лъжеш ли?“ и да започнем да проверяваме дали българските политици разпространяват неверни твърдения. Фокусирахме сме върху участията им в телевизионния ефир, защото именно чрез телевизията те достигат до най-голям брой граждани.

Цел

Поставили сме си за цел да внесем повече светлина относно мащабите на дезинформацията в българската политика. Също така искаме да стимулираме критичното мислене в българското общество. Бихме се радвали „Лъжеш ли?“ да допринесе за излекуването на късата памет относно манипулациите в българския политически живот.