Лъжеш ли?

Парламентарни избори
(април 2023)

Кои кандидати проверихме?

В рамките на петото издание на проекта „Лъжеш ли?“ проверихме истиността на изказванията на следните кандидати за народни представители на предсрочните парламентарни избори на 02.04.2023:

  • Бойко Борисов (ГЕРБ-СДС)
  • Делян Добрев (ГЕРБ-СДС)
  • Тома Биков (ГЕРБ-СДС)
  • Даниел Митов (ГЕРБ-СДС)
  • Десислава Атанасова (ГЕРБ-СДС)
  • Кирил Петков (Продължаваме промяната-Демократична България)
  • Асен Василев (Продължаваме промяната-Демократична България)
  • Христо Иванов (Продължаваме промяната-Демократична България)
  • Атанас Атанасов (Продължаваме промяната-Демократична България)
  • Йордан Цонев (ДПС)
  • Мустафа Карадайъ (ДПС)
  • Рамадан Аталай (ДПС)
  • Ахмед Ахмедов (ДПС)
  • Костадин Костадинов (Възраждане)
  • Цончо Ганев (Възраждане)
  • Искра Михайлова (Възраждане)
  • Корнелия Нинова (БСП за България)
  • Георги Свиленски (БСП за България)
  • Кристиан Вигенин (БСП за България)
  • Борислав Гуцанов (БСП за България)
  • Стефан Янев (Български възход)
  • Виолета Комитова (Български възход)
  • Георги Самандов (Български възход)
Кои телевизии гледахме?

Обхватът на петото издание на „Лъжеш ли?“ са предизборните дебати и интервюта в национален ефир, които се проведоха в периода от 03.03.2023 до 31.03.2023. Това включва всички предизборни дебати и интервюта по БНТ, bTV и NOVA.

Кой имаше най-много ефирно време?

Шестте партии и коалиции на 23-мата кандидати в нашата извадка имаха следното ефирно време в рамките на предизборната кампания:

  • Възраждане — 218 минути
  • ГЕРБ-СДС — 182 минути
  • Продължаваме промяната-Демократична България — 177 минути
  • БСП за България — 153 минути
  • Български възход — 152 минути
  • ДПС — 13 минути

Резултати

69 неверни твърдения

Кандидат
Костадин Костадинов (Възраждане)
Предаване
На Фокус (връзка)
Дата на излъчване
2023-03-05
Минута на изказване
7 мин.
Невярно твърдение
“Американците пък ползват компютърa, който пък е българско изобретение."
Нашата аргументация
Не е вярно, че компютърът е българско изобретение. В средата на XIX-ти век Чарлс Бабидж (британски математик и философ) е проектирал програмируема, механична машина, която е смятана за първия компютър. Джон Атанасов е американски физик от смесено българо-ирландско потекло, роден в Хамилтън Ню Йорк през 1903 г. Заедно с асистента си Клифърд Бери са допринесли за развитието на компютърната наука, чрез изобретяването на първия електронен, дигитален компютър. Тяхната машина е можела да пресмята единствено системи линейни уравнения, за разлика от тази на Бабидж, която на теория (ако има безкрайна памет и безкрайно време за изпълнение) би могла да изпълни всеки алогритъм.
Кандидат
Костадин Костадинов (Възраждане)
Предаване
На Фокус (връзка)
Дата на излъчване
2023-03-05
Минута на изказване
8 мин.
Невярно твърдение
Водещ: “Защо не го направихте през друга платформа,която да не е американска и да събирате в лева?" Костадин Костадинов: "Защото в тази платформа (бел.ред. Patreon) няма друга валута освен тази (бел. Ред. Euro)."
Нашата аргументация
Твърдението, че няма друга налична валута в платформата Patreon, е невярно. В Patreon има набор от валути, в които може да се плаща и изплаща. Платформата взима такса за конвертиране, ако валутите на плащане и изплащане се различават. Сред тези валути не фигурура левът, но евро е една от 16 валути, които могат да бъдат избрани.
Източници
Кандидат
Георги Самандов (Български възход)
Предаване
Втори предизборен диспут (връзка)
Дата на излъчване
2023-03-10
Минута на изказване
31 мин.
Невярно твърдение
"Също така като народен представител аз зададох въпроси каква е нашата, към всички министерства, какъв е стокообменът на тези министерства като финансови, като парични стойности с всички, специално с Австрия и Нидерландия. Оказа се, че ние даваме на тяхния, на техни компании над 3 млрд. лв на година. (...) Защото дебатът в Румъния е много широк. Както знаете, там има бойкот на абсолютно всички нидерландски и австрийски стоки."
Нашата аргументация
Твърдението, че румънски граждани бойкотират нидерландски стоки, е невярно. Дискусията в румънското общество е фокусирана върху Австрия, тъй като в крайна сметка Нидерландия блокира единствено присъединяването на България към Шенген (Източник 1). Нидерландия се съгласява да подкрепи Румъния за членство в зоната, а Австрия блокира страната, след което се появяват призиви за бойкот на австрийския бизнес в страната. (Източник 2 и 3)
Кандидат
Десислава Атанасова (ГЕРБ-СДС)
Предаване
Тази неделя (връзка)
Дата на излъчване
2023-03-11
Минута на изказване
4 мин.
Невярно твърдение
"През последните две години никой нищо не е направил по тези големи инфраструктурни проекти. Нещо повече - и по пътното поддържане на второкласна и третокласна пътна мрежа, също. Дори една мантинела не е сменена."
Нашата аргументация
Не е вярно, че не са реализирани големи инфраструтурни проекти в България през последните две години. Например лот 10 (Буховци – Белокопитово) на магистрала "Хемус" е пуснат в експлоатация на 18.10.2022. (източник 1)
Източници
Кандидат
Корнелия Нинова (БСП за България)
Предаване
120 минути (връзка)
Дата на излъчване
2023-03-12
Минута на изказване
8 мин.
Невярно твърдение
"В Литва, Латвия и Естония е най-високата инфлация - 25% и нямат таван на цената. В Гърция има таван на цени на храни, има и таван на печалбата на фирмите и инфлацията е 6,7% даже в последните месеци са към дефлация. Мисля, че таванът на цените няма отношение към инфлацията."
Нашата аргументация
Не е вярно, че инфлацията в ЕС е най-висока в Литва, Латвия и Естония. Според данни на Евростат за януари 2023 г. (данни към момента на изказването) Унгария има по-висока инфлация от посочените страни - 26,2%. Инфлацията за същия период в Латвия е 21,4 %, в Естония - 18,6%, а в Литва - 18,5%, което е значително под 25% (източник 1). Също така в Унгария има таван на цените на хранителни продукти.
Източници
Кандидат
Цончо Ганев (Възраждане)
Предаване
Здравей, България (връзка)
Дата на излъчване
2023-03-13
Минута на изказване
31 мин.
Невярно твърдение
“Партиите, които искат да влезем в еврозоната, ясно и точно подкрепят влизането на България във войната (бел.ред. в Украйна). Защото в края на миналата година беше гласувано не само оръжия, ами да се изпращат и военни (бел.ред. в Украйна)."
Нашата аргументация
Не е вярно, че парламентът е гласувал да изпрати български военни в Украйна. На 09.12.2022 48-то Народно събрание гласува Решение за оказване на военна и военно-техническа подкрепа на Украйна. В точка 3 от въпросното решение се вижда, че парламентът разрешава участието на до 50 военнослужещи в обучения на територията на държави членки на ЕС, свързани с използването на предоставено в рамките на Мисията на Европейския съюз за подпомагане на Украйна въоръжение и техника. Както в тази, така и в нито една от останалите точки от решението не е предвидено изпращането на български военнослужещи в Украйна.
Източници
Кандидат
Цончо Ганев (Възраждане)
Предаване
Тази сутрин (връзка)
Дата на излъчване
2023-03-14
Минута на изказване
2 мин.
Невярно твърдение
”Още миналия парламент първите решения на парламента бяха, едно решение на парламента, което се взе и се гласува да се изпрати оръжие. Точка трета от това решение е изпращане на 50 военни към днешна дата (бел.ред. изпращане на български военни в Украйна).”
Нашата аргументация
Не е вярно, че има решение на парламента, според което България може да изпрати военни в Украйна. На 09.12.2022 48-то Народно събрание гласува Решение за оказване на военна и военно-техническа подкрепа на Украйна. В точка 3 от въпросното решение се вижда, че парламентът разрешава участието на до 50 военнослужещи в обучения на територията на държави членки на ЕС, свързани с използването на предоставено в рамките на Мисията на Европейския съюз за подпомагане на Украйна въоръжение и техника. Както в тази, така и в нито една от останалите точки от решението не е предвидено изпращането на български военнослужещи в Украйна.
Източници
Кандидат
Асен Василев (ПП-ДБ)
Предаване
Лице в лице (връзка)
Дата на излъчване
2023-03-15
Минута на изказване
7 мин.
Невярно твърдение
"Защото, ако си спомняте, 2021-ва година събрахме 18 % повече данъци, отколкото беше планирано. 8 милиарда повече данъци влязоха в хазната."
Нашата аргументация
Приходите в държавния бюджет се състоят от данъчно-осигурителни приходи (преки данъци, косвени данъци, приходи на социалното и здравното осигуряване, други данъци), неданъчни приходи и помощи и дарения. Г-н Василев се опитва да направи сравнение между приходите от данъци през 2021 г. с тези от прогнозата за същия период. Г-н Василев прави две неверни твърдения: 1) Говори за по-висока събираемост спрямо планираните приходи за 2021 г., а цитира растеж спрямо събраните през 2020 г. приходи. 2) Говори за приходите от данъци, а се изказва на база общите постъпления в бюджета. Действителните числа: Приходи от данъци за 2021 г.: 28,6 млрд. лв. - изт. 1, стр. 11 (сбор от “преки данъци”, “косвени данъци” и “други данъци”) Приходи от данъци за 2020 г.: 24,8 млрд. лв. (Разлика: 3,8 млрд. лв.(15%)) - изт. 1, стр. 11 При сравнение между планирани и събрани приходи от данъци за 2021 г.: Първоначално планирани за 2021 г.: 25,3 млрд. лв. (Разлика: 3,3 млрд. лв (13%)) - изт. 2, стр. 2 Актуализирана прогноза за 2021 г.: 27,1 млрд лв. (Разлика: 1,5 млрд. лв (5,5%)) - изт. 1, стр. 11
Кандидат
Борислав Гуцанов (БСП за България)
Предаване
Здравей, България (връзка)
Дата на излъчване
2023-03-15
Минута на изказване
25 мин.
Невярно твърдение
"Дали може да бъде даден български контингент към Украйна? За жалост, има такава опция, уважаеми колеги. Дано тя да не бъде задействана. И това също е видимо от определени решения, които взе вашето мнозинство на "войната"." (бел.ред. изказването е насочено към представителите на ГЕРБ и ПП-ДБ в дебата, а именно Даниел Митов и Никола Минчев)
Нашата аргументация
Не е вярно, че има решение на парламента, според което България може да изпрати военни в Украйна. На 09.12.2022 48-то Народно събрание гласува Решение за оказване на военна и военно-техническа подкрепа на Украйна. В точка 3 от въпросното решение се вижда, че парламентът разрешава участието на до 50 военнослужещи в обучения на територията на държави членки на ЕС, свързани с използването на предоставено в рамките на Мисията на Европейския съюз за подпомагане на Украйна въоръжение и техника. Както в тази, така и в нито една от останалите точки от решението не е предвидено изпращането на български военнослужещи в Украйна.
Източници
Кандидат
Асен Василев (ПП-ДБ)
Предаване
Лице в лице (връзка)
Дата на излъчване
2023-03-15
Минута на изказване
5 мин.
Невярно твърдение
"Ами, хайде да погледнем числата, аз така обичам. 2021 година, февруари месец, фискалния резерв - колко пари има правителството в БНБ на влог. Това са последните месеци на управлението на господин Борисов. 8 милиaрда и 800 милиона. Миналата година февруари месец - малко над 9 милиарда, пари на влог има правителството в БНБ. В момента по последни данни на министерство на финансите към края на януари, началото на февруари имаме 16 милиарда и 400 милиона на влог. Два пъти повече средства имаме на влог в БНБ."
Нашата аргументация
Г-н Василев използва коректно числата за размера на Фискалния резерв, но уточнонението, че това са парите на влог в БНБ, е невярно. Фискалният резерв се състои от сметки в БНБ плюс сметки в други банки, както и вземания от фондове на Европейския съюз за сертифицирани разходи, аванси и други. Сумата на влог в БНБ според актуалните данни на Министерство на финансите (към 31.01.2023 г.), е малко на 14 млрд. лв., а общият фискален резерв възлиза на 16,4 млрд. лв. (източник 1). В края на февруари месец 2022 г. сумата на влог в БНБ е 9,025 млрд. лв., което съответства на казаното от г-н Василев. През февруари 2020 г. фискалният резерв възлиза на 8,8 млрд. лв., а парите на влог в БНБ са близо 8 млрд. лв. (източник 3).
Кандидат
Борислав Гуцанов (БСП за България)
Предаване
Здравей, България (връзка)
Дата на излъчване
2023-03-15
Минута на изказване
14 мин.
Невярно твърдение
"Ако ПП ГЕРБ не беше спряла потоците, свързани с Бургас-Александруполис - реверсивна връзка. Ако не беше спряла Южен поток и АЕЦ Белене, то България сега щеше да бъде в коренно различна ситуация." (бел.ред. във връзка с цените на енергията и енергийната сигурност на България)
Нашата аргументация
Спирането на проекта Южен поток е обявено в края на 2014 г. от тогавашния ръководител на Газпром Алексей Милнер. Като причина за спирането, руската страна посочва липсата на одобрение от България (източник 1). България (в частност Българския енергиен холдинг) не спира, а замразява проекта през лятото на същата година (източник 2), до изчистване на несъответствията с европейското законодателство, станали причина за започване на наказателна процедура срещу България от страна на Европейската комисия (източник 3). Към момента на замразяването премиер е Пламен Орешарски.
Кандидат
Даниел Митов (ГЕРБ-СДС)
Предаване
Здравей, България (връзка)
Дата на излъчване
2023-03-15
Минута на изказване
23 мин.
Невярно твърдение
"Ветото за Македония имаше ясни параметри кога българската държава ще се съгласи Република Северна Македония да започне преговори (бел.ред. за присъединяване към ЕС). Тези условия бяха изпълнени и в парламента взехме решение. И в крайна сметка френското предложение или предложението на Съвета на ЕС тогава по време на френското председателство да бъде одобрено."
Нашата аргументация
Условията на България са изразени в Българската рамкова позиция (източник 1). Тези изискванията са включени във "френското" предложение за присъединяването на Република Северна Македония към ЕС. (източник 2). Това НЕ означава, че те са изпълнени към момента на изказването.
Кандидат
Георги Самандов (Български възход)
Предаване
Тази сутрин (връзка)
Дата на излъчване
2023-03-15
Минута на изказване
10 мин.
Невярно твърдение
"Забележете, че приходите от акцизи и ДДС в бюджета са по-ниски от 2021 г. въпреки инфлацията."
Нашата аргументация
Не е вярно, че приходите от ДДС и акзици са по-ниски през 2022 г. в сравнение с 2021 г. Приходите и по двете пера растат през 2022 г. Приходите от ДДС през 2022 г. са 15 331 млн. лв. (източник 1, таблица 1). Приходите от акцизи през 2022 г. са 5 707 млн. лв. (източник 1, таблица 1). През 2021 г. приходите от ДДС са 12 979 млн. лв. (източник 2, таблица 1). Приходите от акцизи за същия период са 5 660 млн. лв. (източник 2, таблица 1).
Кандидат
Делян Добрев (ГЕРБ-СДС)
Предаване
Лице в лице (връзка)
Дата на излъчване
2023-03-16
Минута на изказване
13 мин.
Невярно твърдение
"Добре, ама в Европа инфлацията е 6-7%, а при нас е 20%"
Нашата аргументация
Не е вярно, че инфлацията в България е 20%. Според данни на Евростат, инфлацията в България за януари 2023 г., т.е. последните данни към датата на интервюто е 14,3% (източник 1, стр. 2). Също така единствено няколко страни в ЕС имат инфлация от около 6-7% за януари 2023 г. Средната стойност за този период в ЕС е 10%.
Източници
Кандидат
Делян Добрев (ГЕРБ-СДС)
Предаване
Лице в лице (връзка)
Дата на излъчване
2023-03-16
Минута на изказване
6 мин.
Невярно твърдение
"Какви от 8 (бел. ред. милиарда) е станал 12 (бел.ред. фискалният резерв). Той не е и 8,8, и това сгреши (бел.ред. Асен Василев в предаването "Лице в лице"). В последния месец на управлението на ГЕРБ е бил под 8 милиарда."
Нашата аргументация
Не е вярно, че фискалният резерв е бил под 8 млрд. лв. в последния месец на управление на правителството, водено от ГЕРБ. Правителството на ГЕРБ управлява до 12.05.2021. Най-актуалната информация за фискалния резерв към тази дата е от 30.04.2021, когато фискалният резерв е възлизал на 8,8 млрд. лв.
Източници
Кандидат
Делян Добрев (ГЕРБ-СДС)
Предаване
Лице в лице (връзка)
Дата на излъчване
2023-03-16
Минута на изказване
4 мин.
Невярно твърдение
"Последната справка за фискалния резерв е 12,4 милиарда. Вчера Асен Василев, бивш финансов министър - два пъти - обърка фискалния резерв с 4 милиарда. Представяте ли си? Това не са 4 лева. Не са 4 милиона. Това са 4 милиарда лева."
Нашата аргументация
Най-актуалната справка за фискалния резерв, достъпна на сайта на Министерството на финансите към датата на интервюто, е от 31.01.2023 (източник 1). Според нея фискалният резерв възлиза на 16,4 млрд. лв. Важно е да се спомене, че фискалният резерв се състои от сметки в БНБ плюс сметки в други банки, както и вземания от фондове на Европейския съюз за сертифицирани разходи, аванси и др. В интервюто Делян Добрев цитира само сумата от сметките в БНБ, която към датата на интервюто възлиза на 12,4 млрд. лв., позовавайки се на справка от управление "Eмисионно" на БНБ от 10.03.2023, графа ПАСИВИ-задължения към правителството и бюджетни организации (източник 2).
Кандидат
Делян Добрев (ГЕРБ-СДС)
Предаване
Лице в лице (връзка)
Дата на излъчване
2023-03-16
Минута на изказване
4 мин.
Невярно твърдение
"А, и нещо друго, което ме изуми: не се публикува тази информация на сайта на министерството на финансите, а се публикува на сайта на БНБ. [...] И излиза всяка седмица, а не веднъж месечно. " (бел.ред. обвинения към Асен Василев, че не знае къде се публикува информацията за фискалния резерв)
Нашата аргументация
Изказването е в контекста на изнесена в предходно интервю (Източник 1) информация от Асен Василев. Г-н Добрев показва справка от управление "Eмисионно" на БНБ, която излиза на седмична база (Източник 2). Информацията, която г-н Василев показва, обаче, е за пълния размер на Фискалния резерв. Тази информация се публикува веднъж месечно от Министерство на финансите (Източник 3).
Кандидат
Делян Добрев (ГЕРБ-СДС)
Предаване
Лице в лице (връзка)
Дата на излъчване
2023-03-16
Минута на изказване
6 мин.
Невярно твърдение
"Той (бел. ред. фискалният резерв) е бил 12 милиарда в същия период последните три години. Всяка година февруари-март е бил по 11-12 милиарда, тоест той не е нараснал фискалният резерв." (бел.ред. Делян Добрев обвинява Асен Василев, че разпространява невярна информация за фискалния резерв)
Нашата аргументация
Не е вярно, че фискалният резерв е бил 11 или 12 млрд. лв. през месеците февруари и март в последните три години, както и че не се е увеличил оттогава. Според данни на Министерството на финансите фискалният резерв е възлизал на следните стойности в посочените от г-н Добрев периоди: февруари 2022 г. - 9,9 млрд. лв. (източник 1), март 2022 г. - 7,5 млрд. лв. (източник 2), февруари 2021 г. - 8,8 млрд. лв. (източник 3), март 2021 г. - 7,9 млрд. лв. (източник 4), февруари 2020 г. - 10,6 млрд. лв. (източник 5), март 2020 г. - 10,3 млрд. лв. (източник 6). Най-актуалните данни от Министервото на финансите към момента на изказването са за януари 2023 г. Според тях фискалният резерв на държавата е 16,4 млрд. лв. (източник 7), т.е. той се е покачил чувствително в сравнение с посочените от него периоди.
Кандидат
Костадин Костадинов (Възраждане)
Предаване
Събуди се (връзка)
Дата на излъчване
2023-03-18
Минута на изказване
9 мин.
Невярно твърдение
"А защо прекратихме доставките с Газпром? Защото България реши така!"
Нашата аргументация
Твърдението е невярно, тъй като последното българско правителство не е прекратявало едностранно дългосрочни договори в сектора на енергетиката. Твърдението на г-н Костадинов се отнася за несъгласието на българското правителство да извършва плащания към ООО "Газпром Експорт". Според указа на президента на Руската Федерация от 31.03.2022 (Източник 1), сългасно който от 01.04.2022 на "участниците във външноикономически дейности, имащи изключително право на износ на природен газ в газоообразно състояние" трябва да им бъде заплащано в рубли за доставките на газ, ако съответният търговски договор е сключен с лице от неприятелска държава. Отговорът на българското правителство да продължи да заявява газ във вида от преди указа на руския президент не може да се разглежда като едностранно прекратяване на дългосрочен договор.
Кандидат
Борислав Гуцанов (БСП за България)
Предаване
Денят започва с Георги Любенов (връзка)
Дата на излъчване
2023-03-18
Минута на изказване
8 мин.
Невярно твърдение
"Защо Франция е на най-ниската точка на инфлация в Европа - 6%, а Балтийските републики са на 24% инфлация?"
Нашата аргументация
Не е вярно, че Франция има най-ниската инфлация в ЕС, както и че тази в прибалтисйките страни е 24%. Според най-актуалните данни на Евростат, които са публикувани към момента на интервюто (на 17.03.2023 - ден преди интервюто на г-н Гуцанов), т.е. за месец февруари 2023 г., инфлацията във Франция е 7,3%, докато в прибалтийските страни - Литва, Латвия и Естония - е съответно 17,2%, 20,1% и 17,8%. За този период има поне шест страни с по-ниска инфлация - Люксембург (4,8%), Белгия (5,4%), Испания (6,0%), Гърция (6,5%), Кипър (6,7%) и Малта (7,0) - източник 1. Ако примем, че г-н Гуцанов визира януари 2023, защото може да не разполага с най-новите данни в своето интервю, то инфлацията във Франция тогава е 7%. Тя е по-висока от четири страни в ЕС - Люксембург (5,8%), Испания (5,9%), Малта (6,8%) и Кипър (6,8%). В прибалтисйките страни през януари 2023 г. е съответно Литва - 18,5%, Латвия - 20,4% и Естония 18,6%.
Източници
Кандидат
Костадин Костадинов (Възраждане)
Предаване
Събуди се (връзка)
Дата на излъчване
2023-03-18
Минута на изказване
9 мин.
Невярно твърдение
" Турция единственото нещо, което е поела като ангажимент към нас, е да ни осигури трасе и да ни осигури съответно терминал, на който да се разтоварва газът, но ние няма как да имаме с нея договор за доставка, защото Турция не произвежда газ. Тя просто го разпределя"
Нашата аргументация
Твърдението, че Турция не добива газ, е невярно. Например официалният годишен доклад на TPAO (Turkish Petroleum Company) за 2021 (Източник 1, стр. 35) съобщава, че Турция е добила 330 млн. кубични метра природен газ за годината. Данни за добива на газ в Туция може да намерите и в източник 2 и източник 3.
Кандидат
Борислав Гуцанов (БСП за България)
Предаване
Денят започва с Георги Любенов (връзка)
Дата на излъчване
2023-03-18
Минута на изказване
1 мин.
Невярно твърдение
"24-25% в момента е нашият външен дълг спрямо БВП, 2015-2016г. той беше 30%."
Нашата аргументация
Според докладите на Министерството на финансите, външният дълг към БВП в края на 2015 г. е възлизал на 17,9% (източник 1), докато през февруари 2023 г. е 16,6% (източник 2). Г-н Гуцанов говори за външния дълг, а цитира цифри, по-близки до тези на общия дълг на подсектор Централно управление.
Кандидат
Костадин Костадинов (Възраждане)
Предаване
Събуди се (връзка)
Дата на излъчване
2023-03-18
Минута на изказване
1 мин.
Невярно твърдение
" Още миналата година, декември месец, когато излезе дългосрочната икономическа прогноза на Министерството на финансите за бюджетната рамка за следващите три години, беше казано ясно и категорично, че през 2023, 2024 и 2025 г., за да могат да се поддържат тези нива на обществени разходи, трябва да се теглят по 15 млрд. лева дълг всяка година."
Нашата аргументация
Министерството на финансите не е изготвяло средносрочна бюджетна прогноза в края на 2022 г. (източник 1). Следователно няма как там да се съдържат разчети за каквито и да е разходи.
Източници
Кандидат
Костадин Костадинов (Възраждане)
Предаване
120 минути (връзка)
Дата на излъчване
2023-03-19
Минута на изказване
2 мин.
Невярно твърдение
“Най-голямата швейцарска банка, една от десетте най-големи банки в света, Креди Суис буквално в момента се бори, за да оцелее. Латвийска банка фалира, и то една от големите в страната." (бел.ред. във връзка с икономическата криза в ЕС)
Нашата аргументация
Не е вярно, че фалиралата латвийска банка е една от големите в страната. Името на банката е Baltic International Bank SE. Спроред информация от централната банка на Латвия, в страната има 9 активни банки (източник 1), 5 в ликвидация (източник 2), един представителен чуждестранен офис (източник 3) и един друг доставчик на услуги от еврозоната (източник 4). Според последните финансови отчети, налични на сайтовете на деветте активни банки (източник 5), общите активи на Baltic International Bank SE (източник 6) са по-малки от активите на деветте активни банки на пазара.
Кандидат
Костадин Костадинов (Възраждане)
Предаване
120 минути (връзка)
Дата на излъчване
2023-03-19
Минута на изказване
6 мин.
Невярно твърдение
“Основният мотор на еврозоната - германската икономика - тази година завършва на минус. И както видяхме, ще го кажа за трети път - Бундесбанк завършва на загуба, което е безпрецедентно.”
Нашата аргументация
Твърдението, че немската икономика завършва на минус през 2022 г., е невярно. По данни на Евростат растежът на БВП за 2022 г. е 1.8% (източник 1). Освен това твърдението, че Бундесбанк завършва безпрецедентно на загуба, също е невярно. Според данни на статистическата платформа "Статиста" Бундесбанк е завършвала неколкократно с негативен баланс през 70-те години на миналия век (източник 2).
Кандидат
Цончо Ганев (Възраждане)
Предаване
Предизборен Дебат (връзка)
Дата на излъчване
2023-03-19
Минута на изказване
16 мин.
Невярно твърдение
“Тук е важно да подчертаете нещо, което никой не отбелязва, но инфлацията, не само в България, ама и в Европа, а като цяло и в света, световната криза, която започна, започна миналата година със започването на санкциите, вече много по-тежките санкции спрямо Руската федерация.”
Нашата аргументация
Не е вярно, че покачването на инфлацията започва с налагането на санкциите срещу Русия. В България има ръст на инфлацията от 0.8% през март 2021 до 7,7 % през януари 2022, т. е. тенденцията започва преди войната и санкциите. За Еврозоната увеличението е от 1,3 % до 5,1% в същия период. Данните са достъпни в източник 1.
Източници
Кандидат
Костадин Костадинов (Възраждане)
Предаване
120 минути (връзка)
Дата на излъчване
2023-03-19
Минута на изказване
11 мин.
Невярно твърдение
Костадин Костадинов: "Ние имаме много други пропуснати ползи, защото условието, главното, за да влезем в европейския съюз беше да затворим 1,2,3,4-ти блок на АЕЦ Козлодуй." Водещ: "Ама как се изчисляват пропуснати ползи?" Костадин Костадинов: "Изчисляват се, защото за този период 5-ти и 6-ти са работили. И защото 5-ти и 6-ти блок се равняват на общата стойност на мощността на 1,2,3,4-ти. И можем да видим печалбата на 5-ти и 6-ти в периода от 2002 до 2022 г., за тези 20 години каква е била и да умножим по две. Знаете ли колко е пропусната полза? 24 милиарда.”
Нашата аргументация
Според уебстраницата на International Nuclear Safety Program преди затварянето на първи и втори блок на АЕЦ "Козлодуй" през 2002 г., четирите реактора VVER-440 V-230 в 1-ви, 2-ри, 3-ти и 4-ти блок са произвеждали 400 MWe всеки. Към този момент VVER-1000 реакторите на 5-ти и 6-ти блок (по един реактор в блок) са произвеждали 910 MWe всеки, а към днешна дата това количество е почти 1000 MWe. Твърдението, че мощностите на 5-ти и 6-ти блок заедно са равни на сумата от мощностите на 1-ви до 4-ти блок е, било невярно дори към 2002 г. година, защото разликата в сумарните стойности е била 210 MWe, а разликата към днешна дата щеше да е около 380 MWe. Освен това г-н Костадинов приема, че пропуснатите ползи от блокове 1-4 са в продължение на 20 години. Това условие не е вярно, понеже блокове 1 и 2 са затворени в края на 2002 г., а 3 и 4 - в края на 2006 г. (източник 2).
Кандидат
Цончо Ганев (Възраждане)
Предаване
Предизборен Дебат (връзка)
Дата на излъчване
2023-03-19
Минута на изказване
40 мин.
Невярно твърдение
“По никакъв начин България да не се включва във военен конфликт, който няма нищо общо с нашата държава. Това минава през взимане на решение за спиране изпращането на оръжие към Украйна и взимане на решение да не се изпращат военни - такова решение, каквото бе взето в края на миналата година.”
Нашата аргументация
Не е вярно, че има решение на парламента, според което България може да изпрати военни в Украйна. На 09.12.2022 48-то Народно събрание гласува Решение за оказване на военна и военно-техническа подкрепа на Украйна. В точка 3 от въпросното решение се вижда, че парламентът разрешава участието на до 50 военнослужещи в обучения на територията на държави членки на ЕС, свързани с използването на предоставено в рамките на Мисията на Европейския съюз за подпомагане на Украйна въоръжение и техника. Както в тази, така и в нито една от останалите точки от решението не е предвидено изпращането на български военнослужещи в Украйна.
Източници
Кандидат
Костадин Костадинов (Възраждане)
Предаване
120 минути (връзка)
Дата на излъчване
2023-03-19
Минута на изказване
4 мин.
Невярно твърдение
“Фактът, че Бундесбанк (бел.ред. централната банка на Германия), повтарям го още веднъж, която е най-голямата банка в Европейския съюз, тази година завърши безпрецедентно на загуба от създаването си насам след втората световна война, също е показателен.” (бел.ред. В предишно изречение Костадинов твърди, че "в Европейския съюз се очертава много сериозна икономическа рецесия".)
Нашата аргументация
Не е вярно, че Бундесбанк завършва безпрецедентно на загуба от създаването си насам. Според данни на статистическата платформа "Статиста" Бундесбанк е завършвала неколкократно с негативен баланс през 70-те години на миналия век (източник 1 - на немски език).
Източници
Кандидат
Цончо Ганев (Възраждане)
Предаване
Предизборен Дебат (връзка)
Дата на излъчване
2023-03-19
Минута на изказване
3 мин.
Невярно твърдение
"Евроатлантическото мнозинство в последния парламент направи всичко възможно България да влезе във военен конфликт, в който няма абсолютно никакви ползи. Военен конфликт, влизането, в който беше направено така, че освен оръжие с едно решение освен да изпращаме оръжие беше гласувано да бъдат изпращани български военни (бел.ред. в Украйна).”
Нашата аргументация
Не е вярно, че има решение на парламента, според което България може да изпрати военни в Украйна. На 09.12.2022 48-то Народно събрание гласува Решение за оказване на военна и военно-техническа подкрепа на Украйна. В точка 3 от въпросното решение се вижда, че парламентът разрешава участието на до 50 военнослужещи в обучения на територията на държави членки на ЕС, свързани с използването на предоставено в рамките на Мисията на Европейския съюз за подпомагане на Украйна въоръжение и техника. Както в тази, така и в нито една от останалите точки от решението не е предвидено изпращането на български военнослужещи в Украйна.
Източници
Кандидат
Цончо Ганев (Възраждане)
Предаване
Предизборен Дебат (връзка)
Дата на излъчване
2023-03-20
Минута на изказване
26 мин.
Невярно твърдение
“Естествено, че това е една много важна тема (бел.ред.борбата с корупцията), която повече от 15 години Доносническа България, в момента и Продължаваме Промяната, говорят и обясняват как ще се борят с корупцията, как ще реформират съдебната система и когато се стигне до гласуване в зала именно тези две формации напуснаха зала, не бяха вътре и развалиха кворума и не можаха да се приемат тези промени. Сега щеше да имаме механизъм за отсранявне на главния прокурор.”
Нашата аргументация
На заседанието на НС от 26.01.2023 г., за което говори г-н Ганев, при проверка на кворума присъстват 76 депутати, от които 11 на Демократична Бългаиря (ДБ) и 25 на Продължаваме Промяната (ПП). Дори и отсъстващите деветима депутати на ДБ и 28 от ПП да бяха присъствали в зала, кворумът не би бил постигнат. Списъкът с присъстващите (по политически партии) на това заседание се намира на последната страница от документа (източник 1), а гласуването по парламентарни групи се намира в стенограмата в източник 2.
Кандидат
Делян Добрев (ГЕРБ-СДС)
Предаване
Панорама - БНТ (връзка)
Дата на излъчване
2023-03-24
Минута на изказване
9 мин.
Невярно твърдение
"Последните две години няма едно усвоено евро от Европейския съюз. Ние защо сме членове на този Европейски съюз, ако не можем да вземем едно евро, един лев не можем да получим от този Европейски съюз. Няма ПВУ, няма европейски фондове, няма нищо."
Нашата аргументация
Не е вярно, че България не е усвоила никакви средства от ЕС през последните две години. Например според Отчета за изпълнението на програмния бюджет на Министерството на финансите за 2022 г. (източник 1, стр. 29) през месец декември 2022 г. постъпва първият транш по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) за България в размер на около 2,7 млрд. лв. Данните сочат, че ефективно усвоените средства възлизат на 100 млн. лева.
Източници
Кандидат
Корнелия Нинова (БСП за България)
Предаване
Здравей, България (връзка)
Дата на излъчване
2023-03-24
Минута на изказване
16 мин.
Невярно твърдение
"Ние сме единствената партия, която предлага такава временна мярка (бел.ред. таван на цените на хранителните продукти), за да помогнем на семействата и домакинствата. И ви питам как така само в България не работи? (...) А, Гърция - таван на цените, Унгария удължава тавана на цените на основни храни до 30 април, Хърватия наложи таван на цените, Черна гора - 25 хранителни продукти замразени цени, Франция 200 продукта под 2 евро, 8 вериги в Словакия, Северна Македония замрази цените на млякото и тестените изделия, таван на цените на основни хранителни продукти в Сърбия, Испания и Португалия (...) Да продължавам ли?"
Нашата аргументация
Не е вярно, че има таван на цените на хранителни продукти в Португалия (източник 1) и Испания (източник 2) към момента на изказването на г-жа Нинова.
Кандидат
Костадин Костадинов (Възраждане)
Предаване
Панорама - БНТ (връзка)
Дата на излъчване
2023-03-24
Минута на изказване
55 мин.
Невярно твърдение
"Преди няколко дни беше екстрадиран пореден български гражданин в чужбина без обвинение, защото, видите ли, някой от Съединените щати дал клетвена декларация, някакъв агент на американските служби дал клетвена декларация, че според него тази българка била виновна." (бел.ред. става въпрос за адвокатката на One CoinX Ирина Дилкинска).
Нашата аргументация
Не е вярно, че Ирина Дилкинска е била екстрадирана поради причината, назована от г-н Костадинов. Процедурата по екстрадиция между САЩ и Република България е законово регламентирана в чл. 2 от Закона за екстрадицията и Европейската заповед за арест (ЗЕЕЗА) и има за първично правно основание сключения договор за екстрадиция между правителството на Република България и правителството на Съединените американски щати. Процедурата по екстрадиране към САЩ на Ирина Дилкиснка е следствие на повдигнато обвинение от прокуратурата в Ню Йорк пред US District Court New York Southern District за участие в сговор за измама и пране на пари, финансова измама, на базата на която е издадена Червена бюлетина от Интерпол за издирването й (Източник 1). На 22.03.2021, с нота на посолството на САЩ до българското Външно министерство, е изпратена молба за екстрадиция (Източник 2). Внушението на г-н Костадинов, че екстрадирането е извършено единствено на базата на клетвена декларация от американска страна, е невярно и заради националната процедура по екстрадиране според ЗЕЕЗА. ЗЕЕЗА постановява, че при процедурата по екстрадиране трябва да се образува дело за допускане на екстрадицията от екстрадиращата държава. Делото срещу Дилкинска е образувано от прокуратурата на 15.06.2021 пред Софийски градски съд, в което допустимостта на екстрадирането, е потвърдена. След обжалване делото отива в Апелативен съд - София, който потвърждава решението на 03.02.2023. По този начин се стига до екстрадирането на Дилкинска в САЩ на 20.03.2023.
Кандидат
Делян Добрев (ГЕРБ-СДС)
Предаване
Панорама - БНТ (връзка)
Дата на излъчване
2023-03-24
Минута на изказване
37 мин.
Невярно твърдение
"Ето аз имам информационен бюлетин от Министерство на финансите от юли миналата година: При 17,6 % инфлация приходите от ДДС, за които се бори г-н Василев са с 0,4 % надолу."
Нашата аргументация
Не е вярно, че общите приходи от ДДС са намалели с 0,4 % за визирания от г-н Добрев период. Според информационния бюлетин на Министерство на финансите от юли 2022 г. (източник 1) общите приходи от ДДС към юли 2022 г. са в размер на 8 702,4 млн. лв. Спрямо юли 2021 г. (източник 2) те се увеличават с 1 527,1 млн. лв. или 21,3 %. Общите приходи от ДДС се делят на постъпления от сделки в страната и приходи от ДДС от внос. Г-н Добрев представя некоректно приходите от ДДС в страната като общи приходи от ДДС, като изолира постъпленията от внос.
Кандидат
Десислава Атанасова (ГЕРБ-СДС)
Предаване
Големият предизборен дебат (връзка)
Дата на излъчване
2023-03-25
Минута на изказване
42 мин.
Невярно твърдение
"ГЕРБ в рамките на трите си управления, полагаше усилия първо, за да бъде дефицитът нисък - един от трите най-ниски в Европа, последното ни правителство, инфлация средно между 0 и 2%.”
Нашата аргументация
Не е вярно, че инфлацията по времето на управлението на ГЕРБ е в диапазона 0-2%, като това е видно от стойностите на двата основни индикатора за инфлацията в България, а именно хармонизирания индекс на потребителските цени (ХИПЦ) и индекса на потребителските цени (ИПЦ). Според ХИПЦ в 8 от 12 години управление на ГЕРБ годишната инфлация или е била под 0% или е била над 2%. През 2018 г., например, тя възлиза на 2,6%, а през 2019 г. - на 2,5% (източник 1, собствени изчисления). Стойностите на ИПЦ за същия период са сходни (източник 2).
Кандидат
Десислава Атанасова (ГЕРБ-СДС)
Предаване
Големият предизборен дебат (връзка)
Дата на излъчване
2023-03-25
Минута на изказване
7 мин.
Невярно твърдение
“Вече обаче две години българските граждани много добре могат да направят разликата между управлението на ГЕРБ, когато инфлацията беше между 0 и 2%, и сега, когато инфлацията на малката потребителска кошница е над 40% при храните.”
Нашата аргументация
Не е вярно, че инфлацията по времето на управлението на ГЕРБ е в диапазона 0-2 %, като това е видно от стойностите на двата основни индикатора за инфлацията в България, а именно хармонизирания индекс на потребителските цени (ХИПЦ) и индекса на потребителските цени (ИПЦ). Според ХИПЦ в 8 от 12 години управление на ГЕРБ годишната инфлация или е била под 0 % или е била над 2 %. През 2018 г., например, тя възлиза на 2,6 %, а през 2019 г. - на 2,5 % (източник 1, собствени изчисления). Стойностите на ИПЦ за същия период са сходни (източник 2). Що се касае до стойностите на инфлацията на малката потребителска кошница, то към февруари 2023 г. тя възлиза на 21,4 % спрямо февруари 2022 г. (източник 3, собствени изчисления). Ако г-жа Атанасова е имала предвид стойността през декември 2022 г. (декември е традиционната референтна стойност за инфлацията на малката потребителска кошница), то тя възлиза на 22,8 % (източник 3), а ако вземем целия период от последния месец на управление на ГЕРБ (април 2021) - тя е 33,3% (собствени изчисления), което също е значително по-малко от 40 % и прави твърдението на г-жа Атанасова невярно.
Кандидат
Георги Свиленски (БСП за България)
Предаване
Големият предизборен дебат (връзка)
Дата на излъчване
2023-03-25
Минута на изказване
13 мин.
Невярно твърдение
"Ще ви дам 9 държави (бел.ред. които са имплементирали таван на цените на хранителни продукти) - Франция, Испания, Португалия, Черна Гора, Сърбия, Словакия. Те там комично ли е това да се наложи?"
Нашата аргументация
Не е вярно, че има таван на цените на хранителни продукти в Португалия (източник 1) и Испания (източник 2) към момента на изказването на г-н Свиленски.
Кандидат
Десислава Атанасова (ГЕРБ-СДС)
Предаване
Големият предизборен дебат (връзка)
Дата на излъчване
2023-03-25
Минута на изказване
30 мин.
Невярно твърдение
“И хората, 80% в анкета, която излъчиха bTV само преди дни, казват, че не могат да си позволят храна и се ограничават. Ами те не могат да си позволят да си купят и дърва за зимата, защото те станаха с ръст на цената с 300 лева във всяко населено място.”
Нашата аргументация
Различни медии съобщават за потребителски цени до 200 лв за кубичен метър в началото на отоплителния сезон (източник 1 и 2). В същото време според данни на НСИ цената на едро варира между 70 и 90 лв. (източник 3). Във всеки случай не може да се твърди, че е имало повсеместен ръст от 300 лв., след като цената на дървата като абсолютна стойност в общия случай не надвишава 200 лв.
Кандидат
Десислава Атанасова (ГЕРБ-СДС)
Предаване
Големият предизборен дебат (връзка)
Дата на излъчване
2023-03-25
Минута на изказване
39 мин.
Невярно твърдение
“ А между другото, господин Лорер, ето, 24-ти март: “Невъзможността българинът да покрие ежемесечните си разходи и високата инфлация е причината за ръста на бързите кредити”. Какво ще оспорите? Това са от БНБ данни.”
Нашата аргументация
В официалното прессъобщение на БНБ, на което г-жа Атанасова се позовава, не фигурира анализ на причинно-следствената връзка между "невъзможността българинът да покрие ежемесечните си разходи", високата инфлация и ръста на бързите кредити. По време на интервюто, тя, държейки документ и четейки от него, създава впечатлението, че изказването в неговата анализаторска и следствена същност е от БНБ. Пълният текст на цитираното съобщение можете да намерите като източник 1.
Източници
Кандидат
Цончо Ганев (Възраждане)
Предаване
Големият предизборен дебат (връзка)
Дата на излъчване
2023-03-25
Минута на изказване
25 мин.
Невярно твърдение
“Защото това, което наложи Продължаваме Промяната и спряхме договора с “Газпром” достигна до там, че оранжериите в България не започнаха да произвеждат заради скъпия газ.”
Нашата аргументация
Твърдението е невярно, тъй като последното българско правителство не е прекратявало едностранно дългосрочни договори в сектора на енергетиката. Обвинението на г-н Ганев се отнася за несъгласието на българското правителство да извършва плащания към ООО "Газпром Експорт" и неподновяването на изтичащия към 31.12.2022 г. договор с Газпром. Според указа на президента на Руската Федерация от 31.03.2022 (Източник 1), сългасно който от 01.04.2022 на "участниците във външноикономически дейности, имащи изключително право на износ на природен газ в газоообразно състояние" трябва да им бъде заплащано в рубли за доставките на газ, ако съответният търговски договор е сключен с лице от неприятелска държава. Отговорът на българското правителство да продължи да заявява газ във вида от преди указа на руския президент не може да се разглежда като едностранно прекратяване на дългосрочен договор. Дори най-изгодното за г-н Аталай тълкуване може да се счете като неизпълнение, а не като прекратяване. След гореописаните събития договорът изтича по предвидения от страните ред към 31.12.2022. Следователно Продължаваме Промяната не са го спрели едностранно, както г-н Ганев се опитва да внуши.
Кандидат
Цончо Ганев (Възраждане)
Предаване
Големият предизборен дебат (връзка)
Дата на излъчване
2023-03-25
Минута на изказване
65 мин.
Невярно твърдение
“Много е важно да кажем, тъй като тук се изказаха съмнения от това дали ще изпращаме военни. В края на миналата година декември месец, едно от първите решения, които взе 48-мото Народно събрание беше именно това. Решение, с което първо се прие да се изпращат военна техника и снаряжение и трета точка, трета точка от това решение беше изпращането на военни.”
Нашата аргументация
Не е вярно, че има решение на парламента, според което България може да изпрати военни в Украйна. На 09.12.2022 48-то Народно събрание гласува Решение за оказване на военна и военно-техническа подкрепа на Украйна. В точка 3 от въпросното решение се вижда, че парламентът разрешава участието на до 50 военнослужещи в обучения на територията на държави членки на ЕС, свързани с използването на предоставено в рамките на Мисията на Европейския съюз за подпомагане на Украйна въоръжение и техника. Както в тази, така и в нито една от останалите точки от решението не е предвидено изпращането на български военнослужещи в Украйна.
Източници
Кандидат
Цончо Ганев (Възраждане)
Предаване
Големият предизборен дебат (връзка)
Дата на излъчване
2023-03-25
Минута на изказване
87 мин.
Невярно твърдение
“От това, което се вижда на тази социология ще ви кажа също в аналогична конфигурация, която имаше евроатлантически мнозинство в предишния парламент, наблюдавахме следните решения: Изпращане на оръжия и на военни в Украйна, купуване и взимане на решения за купуване на американски атомни реактори за 30 милиарда, купуване и започване да купуваме американско ядрено гориво.”
Нашата аргументация
Не е вярно, че има решение на парламента, според което България може да изпрати военни в Украйна. На 09.12.2022 48-то Народно събрание гласува Решение за оказване на военна и военно-техническа подкрепа на Украйна. В точка 3 от въпросното решение се вижда, че парламентът разрешава участието на до 50 военнослужещи в обучения на територията на държави членки на ЕС, свързани с използването на предоставено в рамките на Мисията на Европейския съюз за подпомагане на Украйна въоръжение и техника. Както в тази, така и в нито една от останалите точки от решението не е предвидено изпращането на български военнослужещи в Украйна.
Източници
Кандидат
Георги Свиленски (БСП за България)
Предаване
Големият предизборен дебат (връзка)
Дата на излъчване
2023-03-25
Минута на изказване
63 мин.
Невярно твърдение
Водещ: "Как България би била въвлечена във войната?" Георги Свиленски: "Ами като изпраща оръжие, като не дай си боже изпраща военнослужещи (бел.ред. в Украйна). Ето това решение взеха ето тези партии, които ще говорят след мене - коалицията на войната." Водещ: "Защо плашите хората с изпращане на военнослужещи?" Георги Свиленски: "Ами защото така пише там - 50 човека да се обучават. На първо време на границата, а след тва (...) на по-късно и на (…) така пише." Водещ: "Това вашият прочит ли е?" Георги Свиленски: "Не, не е моят прочит. Това е решението.”
Нашата аргументация
Не е вярно, че има решение на парламента, според което България може да изпрати военни в Украйна. На 09.12.2022 48-то Народно събрание гласува Решение за оказване на военна и военно-техническа подкрепа на Украйна. В точка 3 от въпросното решение се вижда, че парламентът разрешава участието на до 50 военнослужещи в обучения на територията на държави членки на ЕС, свързани с използването на предоставено в рамките на Мисията на Европейския съюз за подпомагане на Украйна въоръжение и техника. Както в тази, така и в нито една от останалите точки от решението не е предвидено изпращането на български военнослужещи в Украйна.
Източници
Кандидат
Даниел Митов (ГЕРБ-СДС)
Предаване
120 Mинути (връзка)
Дата на излъчване
2023-03-26
Минута на изказване
1 мин.
Невярно твърдение
"Когато се теглят кредити всяка седмица по половин милиард, както правеше Асен Василев." (бел. ред. във връзка с повишаването на инфлацията)
Нашата аргументация
Не е вярно, че всяка седмица са теглени по 0,5 млрд. лева дълг. Правителството на Кирил Петков управлява от декември 2021 г. до началото на август 2022 г. Според месечния бюлетин за дълга на Министерство на финансите от юли 2022 г., общото количество на емитирания дълг от януари до юли (30 седмици) през тази година възлиза на 1,7 млрд. лв. Това прави средно 57 млн. лв. на седмица.
Източници
Кандидат
Костадин Костадинов (Възраждане)
Предаване
Денят започва с Георги Любенов (връзка)
Дата на излъчване
2023-03-26
Минута на изказване
14 мин.
Невярно твърдение
"Броят на самоосигуряващите се лица намаля от 480 хил. на 220 хил. за периода 2007 до 2020 г."
Нашата аргументация
Според информация от НСИ "самостоятелно заетите лица" в България през 2007 г. са били 234 хил., докато през 2020 г. те са 214,7 хил. (източник 1).
Източници
Кандидат
Костадин Костадинов (Възраждане)
Предаване
Денят започва с Георги Любенов (връзка)
Дата на излъчване
2023-03-26
Минута на изказване
2 мин.
Невярно твърдение
"В Украйна последното преброяване отбеляза 11 милиона руснаци."
Нашата аргументация
Не е вярно, че според последното преброяване в Украйна, в страната има 11 мил. руснаци. Според данни на украинската държавна служба по статистика, последното преброяване на страната се реализира през 2001 г. То регистрира 8,33 мил. руснаци (източник 1). Предвиденото преброяване за 2010 г., което се отлага за 2020 г., а и в последствие за 2021 г., така и не се е състояло до този момент.
Източници
Кандидат
Даниел Митов (ГЕРБ-СДС)
Предаване
120 Mинути (връзка)
Дата на излъчване
2023-03-26
Минута на изказване
1 мин.
Невярно твърдение
"Факт е, че 4% до 6% от инфлационния индекс е от външни фактори , но в България малката потребителска кошница, инфлационният индекс е 40%."
Нашата аргументация
Не е вярно, че Инфлацията на малката потребителска кошница в България е 40%. Според данни на НСИ тя е на годишна база към февруари 2023 г. 21,4% (източник 1, собствени изчисления), а към декември 2022 - 22,8% (източник 2). В последния месец на управление на ГЕРБ (април 2021) е 33,3% (източник 1, собствени изчисления).
Кандидат
Даниел Митов (ГЕРБ-СДС)
Предаване
120 Mинути (връзка)
Дата на излъчване
2023-03-26
Минута на изказване
14 мин.
Невярно твърдение
Водещ: "С хартия или с машина ще гласувате лично Вие?" Даниел Митов:"С хартия! И никой не може да ви обяви хартиената бюлетина за невалидна. Дори да има нещо драснато по нея, тя не може да бъде обявена за невалидна."
Нашата аргументация
Твърдението, че никой не може да обяви бюлетината за невалидна, ако тя е надраскана не е вярно. Чл. 266. (1) от Изборния кодекс гласи, че вписването в бюлетината на специални символи, като букви, цифри или други знаци, прави гласа недействителен (Източник 1). Методическите указания на Централната избирателна комисия (Приложение 6) по прилагане на Изборния кодекс за секционните избирателни комисии в страната за изборите за народни представители на 2 април 2023 г., конкретизират прилагането на Изборния кодекс и също указват, че върху бюлетината не трябва да има вписани символи и знаци, като букви, цифри и други знаци, за да бъде тя действителна (Източник 2).
Кандидат
Даниел Митов (ГЕРБ-СДС)
Предаване
120 Mинути (връзка)
Дата на излъчване
2023-03-26
Минута на изказване
4 мин.
Невярно твърдение
"По време на управлението на ГЕРБ, това никой не може да го отрече, инфлацията е поддържана между 0% и 2% процента, 2% мисля че е била само една от годините."
Нашата аргументация
Не е вярно, че инфлацията по времето на управлението на ГЕРБ е в диапазона 0-2 %, като това е видно от стойностите на двата основни индикатора за инфлацията в България, а именно хармонизирания индекс на потребителските цени (ХИПЦ) и индекса на потребителските цени (ИПЦ). Според ХИПЦ в 8 от 12 години управление на ГЕРБ годишната инфлация или е била под 0% или е била над 2%. През 2018 г., например, тя възлиза на 2,6 %, а през 2019 г. - на 2,5 % (източник 1, собствени изчисления). Стойностите на ИПЦ за същия период са сходни (източник 2).
Кандидат
Костадин Костадинов (Възраждане)
Предаване
Здравей, България (връзка)
Дата на излъчване
2023-03-27
Минута на изказване
16 мин.
Невярно твърдение
Костадин Костадинов: "Никой не казва, че (бел. ред. инфлацията в Хърватия) е била 16%, а сега е 14 %." Водещ: "Тя е по-малка от нашата всъщност." Костадин Костадинов: "Напротив по-голяма е." (бел. ред. директно след това Костадинов оспорва методологията на изчисляване на инфлацията)
Нашата аргументация
Не е вярно, че инфлацията в Хърватия се е понижила от 16% на 14% и че е по-висока от тази в България. Според данни на Евростат инфлацията в Хърватия (Източник 1) през февруари 2022 г. (последните данни към момента на изказване на г-н Котадинов) е 11,7%. В месеците преди това, тя е била съответно 12,5% през януари 2023 г., 12,7% - декември 2022 г,. 13% - ноевмери 2022 г. и 12,7% - октомври 2022. За същия период от време в България инфлацията (Източник 2) е 13,7% през февруари 2023 г., 14,3% през януари 2023 г., декември 2022 г. и ноември 2022 г., докато през октомври 2022 г. е 14,8%.
Кандидат
Костадин Костадинов (Възраждане)
Предаване
Здравей, България (връзка)
Дата на излъчване
2023-03-27
Минута на изказване
18 мин.
Невярно твърдение
Водеща: "Вървят твърдения от ваши съмишленици, че има взето решение да пращаме български военни в Украйна, а това не е вярно." Костадин Костадинов: "Сериозно ли не е вярно? Аз бях в парламента, когато тва нещо беше гласувано." (бел. ред. следва дълга дискусия, където бива прочетено и решението, както е публикувано в ДВ)
Нашата аргументация
Не е вярно, че парламентът е гласувал да изпрати български военни в Украйна. На 09.12.2022 48-то Народно събрание гласува Решение за оказване на военна и военно-техническа подкрепа на Украйна. В точка 3 от въпросното решение се вижда, че парламентът разрешава участието на до 50 военнослужещи в обучения на територията на държави-членки на ЕС, свързани с използването на предоставено в рамките на Мисията на Европейския съюз за подпомагане на Украйна въоръжение и техника. Както в тази, така и в нито една от останалите точки от решението не е предвидено изпращането на български военнослужещи в Украйна.
Източници
Кандидат
Костадин Костадинов (Възраждане)
Предаване
Здравей, България (връзка)
Дата на излъчване
2023-03-27
Минута на изказване
14 мин.
Невярно твърдение
Водещ: "Казали сте пред националното радио, че е скочила инфлацията в Хърватия с 25 % за първите две седмици." Костадин Костадинов: "Да, като сме цитирали хърватската статистика..."
Нашата аргументация
Според официална информация на статистическата служба на Хърватия (Drzavni zavod za statistiku) (източник 1) инфлацията на годишна база (ИПЦ) (януари 2022 - януари 2023) е 12.7% (източник 2), което представлява намаление спрямо предходните два месеца (декември 2021 - декември 2022 - 13,5%; ноември 2021 - ноември 2022 - 13,1%). На месечна база (декември 2022 - януари 2023) се отчита ръст на хармонизирания индекс на потребителски стоки от 0,3%. Статистическата служба на Хърватия не включва данни на седмична база (източник 3).
Кандидат
Делян Добрев (ГЕРБ-СДС)
Предаване
Референдум (връзка)
Дата на излъчване
2023-03-28
Минута на изказване
37 мин.
Невярно твърдение
"Когато имаш инфлация от 20% и нямаш промяна в потреблението, това означава, че 20% повече приходи от ДДС трябва да влязат в бюджета. Само че ако погледнете изпълнението на бюджета към 30 юни миналата година (бел. ред. 2022 г.), по време на управлението на Промяната, ще видите инфлация 16,8%, а приходи от ДДС минус 0,4%."
Нашата аргументация
Не е вярно, че общите приходи от ДДС са намалели с 0,4% за визирания от г-н Добрев период. Според информационния бюлетин на Министерство на финансите от юли 2022 г. (източник 1) общите приходи от ДДС към юли 2022 г. са в размер на 8 702,4 млн. лв. Спрямо юли 2021 г. (източник 2) те се увеличават с 1 527,1 млн. лв. или 21,3%. Общите приходи от ДДС се делят на постъпления от сделки в страната и приходи от ДДС от внос. Г-н Добрев представя некоректно приходите от ДДС в страната като общи приходи от ДДС, като изолира постъпленията от внос.
Кандидат
Костадин Костадинов (Възраждане)
Предаване
Лице в лице (връзка)
Дата на излъчване
2023-03-28
Минута на изказване
9 мин.
Невярно твърдение
Да не забравяме, че в Украйна живеят 15 млн. руснаци официално, а рускоговорящите са близо половината от населението."
Нашата аргументация
Не е вярно, че в Украйна живеят официално 15 млн. руснаци. Според първото и към този момент последно национално преброяване в Украйна от 2001 г. етническите руснаци в страната са 8,33 млн.
Източници
Кандидат
Цончо Ганев (Възраждане)
Предаване
Референдум (връзка)
Дата на излъчване
2023-03-28
Минута на изказване
43 мин.
Невярно твърдение
"Нашият законопроект (бел.ред. за контрол над главния прокурор) е одобрен от Венецианската комисия и трябваше просто да мине и на второ гласуване. Те (бел.ред. Демократична България) не осигуриха кворум и затова дадоха възможност Гешев да остане."
Нашата аргументация
Въпросният законопроект е разглеждан на заседание на НС от 26.01.2023 г. Не е вярно, че липсата на кворум се дължи на отсъствието на депутати от Демократична България (ДБ). При проверка на кворума от този ден присъстват общо 76 депутати, от които 11 на ДБ. Дори и отсъстващите деветима депутати на ДБ да бяха присъствали в зала, кворумът не би бил постигнат. В полза на г-н Ганев сме склонни да прибавим към сметката за кворума и коалиционния партньор на ДБ – Продължаваме промяната (ПП). Дори след такова широко тълкуване изказването остава невярно: на въпросното заседание от ПП отсъстват 28 депутати, чието присъствие не би довело до кворум. Данните можете да намерите в Източник 1. Текстът на стенограмата е в Източник 2.
Кандидат
Делян Добрев (ГЕРБ-СДС)
Предаване
Референдум (връзка)
Дата на излъчване
2023-03-28
Минута на изказване
22 мин.
Невярно твърдение
"От тези компенсации (бел.ред. за бизнеса заради високите цени на електроенергията) няма един лев, който да е от държавния бюджет. Една стотинка няма от държавния бюджет. Това са пари, които са влезли в енергийните предприятия, и през енергийните предприятия сме ги върнали за бизнеса."
Нашата аргументация
Не е вярно, че нито един лев от компенсациите за небитовите крайни клиенти (т.е. за бизнеса) заради високите цени на електроенергията, са предоставени от държавния бюджет. Според данни на Министерството на финансите поне една част от средствата по тези програми за периода от октомври 2021 г. до февруари 2022 г. са предоставени от държавния бюджет (източник 1).
Източници
Кандидат
Цончо Ганев (Възраждане)
Предаване
Референдум (връзка)
Дата на излъчване
2023-03-28
Минута на изказване
20 мин.
Невярно твърдение
"В момента се забранява да продаваш повече от 40% от готовата продукция, която имаш. Произвеждаш мляко: ако произвеждаш 100 литра, нямаш право да продаваш директно на пазара повече от 40."
Нашата аргументация
Не е вярно, че в момента се забранява да продаваш повече от 40% от собствената си продукция. Г-н Ганев се позовава на НАРЕДБА № 26 от 14.10.2010 за специфичните изисквания за директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход (източник 1). В чл. 6 е регламентирана продажбата на мляко. Ограничението от 40% важи само за продажба на овче, козе и биволско мляко от производители с повече от 100 животни.
Източници
Кандидат
Корнелия Нинова (БСП за България)
Предаване
Лице в лице (връзка)
Дата на излъчване
2023-03-28
Минута на изказване
5 мин.
Невярно твърдение
"Заедно (бел. ред ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС) гласуваха военна подкрепа за Украйна. Заедно гласуваха F-16 нови 8. Заедно гласуваха “джендър законите и идеологията”. Заедно са в идеята си да се преместват и събарят паметници. Заедно искат 3% дефицит, за да влезем сега и веднага в еврозоната." Водеща: Закон за “джендър идеологията” кога е гласуван? Нинова: Законът срещу домашното насилие в последните дни на народното събрание. Там има текстове, които касаят децата и заради домашно насилие, чрез бездействие отнемане на тези деца от семействата, отглеждане от служби социални, от НПО-та и т.н. Водеща: И това е джендър идеология? Нинова: Началото. Защото в тези текстове имаше, че неправителствените организации поемат образователните програми. А ние виждаме до какво водят съдържание на учебници написани от неправителствени организации. Не само този за 6-ти клас, който ние показвахме, където децата се учат да дискутират различни сексуални ориентации, но и всички учебници - литература, история. Затова една от основните ни политики е един учебник по един предмет за един клас и той да се пише от държавна институция, за да отчита истинската история, минало, литературни герои и т.н. на България, а не да се подменя Българската памет и Българската история.”
Нашата аргументация
Твърдението, че ГЕРБ и ПП-ДБ заедно гласуват Закона за домашното насилие, е невярно. Визира се предложение за ЗИД в Закона за защита от домашното насилие, внесено от Надежда Йорданова от ДБ (Източник 1). Предложението е гласувано на 27 януари 2023 г (гласуване номер 59, източник 2), но след това е прегласувано (гласуване 60, източник 3). При първото гласуване от ПП и ДБ гласуват за (съответно 38 и 19 депутати). ГЕРБ-СДС от общо 35 гласували, 14 са против, 12 са въздържали се и 9 са за (повече гласували са против отколкото за). При прегласуването (Източник 3) от 40 гласували депутати от ГЕРБ-СДС 18 са против, 14 въздържали се и 8 за (повече гласували са против отколкото за). ПП и ДБ отново подкрепят предложението. И в двете гласувания на твърдения от Нинова синхрон между партиите не е налице, тъй като ГЕРБ-СДС има повече гласа против отколкото за.
Кандидат
Делян Добрев (ГЕРБ-СДС)
Предаване
Референдум (връзка)
Дата на излъчване
2023-03-28
Минута на изказване
15 мин.
Невярно твърдение
"От 2011 г. до 2021 г., във всички тези 10 години инфлацията в България е по-ниска отколкото инфлацията в Еврозоната."
Нашата аргументация
Не е вярно, че инфлацията в България е била по-ниска от инфлацията в Еврозоната през целия период от 2011 г. до 2021 г. На уебстраницата на ЕЦБ може да се генерира графика, която сравнява развитието на инфлацията в България и Еврозоната за назования от г-н Добрев период (източник 1). Според тези данни инфлацията у нас е надвишавала тази в Еврозоната в периода от 2018 г. до 2021 г., както и за кратки периоди през 2011 г. и 2013 г.
Източници
Кандидат
Делян Добрев (ГЕРБ-СДС)
Предаване
Тази сутрин (връзка)
Дата на излъчване
2023-03-29
Минута на изказване
7 мин.
Невярно твърдение
"От 2011 г. до 2021 г. включително - 10 години инфлацията в България беше по-ниска от Еврозоната. Не в ЕС, в Еврозоната."
Нашата аргументация
На уебстраницата на Европейската централна банка (ЕЦБ) може да се генерира графика, която сравнява развитието на ХИПЦ в България и еврозоната за назования от г-н Добрев период (изт. 1). Според тези данни инфлацията у нас е надвишавала тази в Еврозоната от 2018 г. до 2021 г., както и за кратки периоди през 2011 г. и през 2013 г.
Източници
Кандидат
Десислава Атанасова (ГЕРБ-СДС)
Предаване
Тази сутрин (връзка)
Дата на излъчване
2023-03-29
Минута на изказване
16 мин.
Невярно твърдение
"0 до 2 % инфлация, когато управляваше ГЕРБ. Сега колко е? 40% инфлация на малката потребителска кошница."
Нашата аргументация
Не е вярно, че инфлацията по времето на управлението на ГЕРБ е в диапазона 0-2%, като това е видно от стойностите на двата основни индикатора за инфлацията в България, а именно хармонизирания индекс на потребителските цени (ХИПЦ) и индекса на потребителските цени (ИПЦ). Според ХИПЦ в 8 от 12 години управление на ГЕРБ годишната инфлация или е била под 0% или е била над 2%. През 2018 г., например, тя възлиза на 2,6%, а през 2019 г. - на 2,5% (източник 1, собствени изчисления). Стойностите на ИПЦ за същия период са сходни (източник 2). Що се касае до стойностите на инфлацията на малката потребителска кошница, то към февруари 2023 г. тя възлиза на 21,4% спрямо февруари 2022 г. (източник 3, собствени изчисления). Ако се разглежда стойността през декември 2022 г. (декември е традиционната референтна стойност за инфлацията на малката потребителска кошница), то тя възлиза на 22,8% (източник 3), а ако вземем целия период от последния месец на управление на ГЕРБ (април 2021) - тя е 33,3% (собствени изчисления), което също е значително по-малко от 40% и прави твърдениет невярно.
Кандидат
Тома Биков (ГЕРБ-СДС)
Предаване
Пресечна Точка - Nova (връзка)
Дата на излъчване
2023-03-29
Минута на изказване
25 мин.
Невярно твърдение
"Ръстът на износа (бел. ред. на България) се дължи на войната и на високите цени на тока. Ние изнасяме същото количество ток, но на по-високи цени. Изнасяме оръжия, не се дължи на тези управления последните две години."
Нашата аргументация
Не е вярно, че през 2022 г. България изнася същото количество ток, както през 2021 г. Според данни на НСИ през 2022 г. износът ни възлиза на 13 665 гигават часа (източник 2), което е значително повече от 10 458 гигават часа през 2021 г. (източник 1).
Кандидат
Йордан Цонев (ДПС)
Предаване
Тази сутрин (връзка)
Дата на излъчване
2023-03-30
Минута на изказване
11 мин.
Невярно твърдение
“България много дълго време покриваше техническите критерии за еврозоната. Поне до 2021 година. Поне 10 години ние бяхме в тези критерии. Изобщо не ни обърнаха внимание за влизане в еврозоната. Но за мен решението ще бъде политическо, както и за Шенген. И там покриваме техническите им критерии и там ни казват “не”.”
Нашата аргументация
Според доклада за конвергенция на Европейска Централна Банка (ЕЦБ), публикуван през юни 2020 г., България не изпълнява инфлационния критерий за конвергенция (инфлацията в страната е 2,6%, а референтната стойност - 1,8%). С това твърдението, че България е покривала техническите критерии до 2021 г., е невярно (източник 1, точка 4.1).
Източници
Кандидат
Бойко Борисов (ГЕРБ-СДС)
Предаване
Лице в лице (връзка)
Дата на излъчване
2023-03-31
Минута на изказване
26 мин.
Невярно твърдение
"Сутринта БН-банка пък пак в петък излезе и опроверга Асен Василев, че дългът не е 30 млрд както каза при Вас, а 90."
Нашата аргументация
Не е вярно, че Асен Василев греши относно изказванията си за дълга по време на последните си гостувания при Цветанка Ризова. В рамките на последните месеци г-н Василев гостува 2 пъти, но никъде не споменава числото 30 млрд. лв. в горепосочения контекст. Той обаче говори за външния дълг в края на интервюто си от 15.03. (източник 1, от 20. мин.), като точното изказване е: "По наше време нетният дълг на държавата намаля с 2 млрд. лева. От декември месец, когато влезе кабинетът Петков до втори август (...) нетно не само, че не се вдигна дългът, нетно по наше време дългът намаля с почти 2 млрд. лева.". Според информация от Министерство на финансите дългът в края на управлението на кабинета Петков (към 31.07.2022 г., източник 1) възлиза на 31,2 млрд. лв. (20,9 млрд. лв. външен и 10,3 млрд. лв. вътрешен), а в началото на управлението му - на 32,5 млрд лв. (23,6 млрд. лв. външен и 8,9 млрд. лв. вътрешен, към 31.11.2021 г., източник 2). В края на януари 2023 г. дългът възлиза на 40 млрд. лв. (28,9 млрд. лв. вътрешен и 11,1 млрд. лв. външен, източник 3).
Кандидат
Бойко Борисов (ГЕРБ-СДС)
Предаване
Лице в лице (връзка)
Дата на излъчване
2023-03-31
Минута на изказване
21 мин.
Невярно твърдение
"Не, не Рашков. Той се доказа,че не е. Докладът на департаментът ясно ги посочиха по име за незаконни действия. А незаконни действия означава, че са извърили престъпление."
Нашата аргументация
Не е вярно, че Бойко Рашков е назован по име в доклада за България на Държавния департамент на Съединените щати от март 2023 г. Никъде в доклада не се споменава името му и не се казва, че е извършил престъпление. Докладът съобщава, че арестът на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова е незаконен и информира за последвалото решение на съда.
Източници
Кандидат
Бойко Борисов (ГЕРБ-СДС)
Предаване
Лице в лице (връзка)
Дата на излъчване
2023-03-31
Минута на изказване
28 мин.
Невярно твърдение
"Вчера Столична община пусна 30 електроавтобуса, 30."
Нашата аргументация
Не е вярно, че Столична община е пуснала в движение 30 нови електробуса на 30 март 2023 г. Според прессъобщение, публикувано на уебстраницата на Столична община от същия ден, общо 22 нови електробуса ще влязат в експлоатация до средата на април 2023 г. като първите от тях ще бъдат пуснати в движение в понеделник - 3 април 2023 г. (източник 1).
Източници
Кандидат
Костадин Костадинов (Възраждане)
Предаване
Денят започва - БНТ (връзка)
Дата на излъчване
2023-03-31
Минута на изказване
3 мин.
Невярно твърдение
"И когато дойде моментът за гласуване на тяхното собствено предложение (бел.ред. на Продължаваме Промяната и Демократична България за изменения в НПК) една трета от представителите на Продължаваме Промяната, една трета от представителите на Доносническа (бел.ред. Демократична България) напуснаха залата."
Нашата аргументация
Г-н Костадинов говори за гласуване по процедура от Надежда Йорданова за съкращаване на срока за предложения по ЗИД на НПК, което се провежда на закрито заседание на 31.01.2023 г. Дискусията не е публично достъпна, но гласуването по парламентарни групи е публично достъпно (гласувания номер 20 и 21 в таблица "Гласуване по парламентарни групи" в изт. 1). Там се вижда, че трима от депутатите на ДБ отсъстват от залата. Освен това се вижда, че при гласуването по конкретната точка присъстват повече депутати от ПП и ДБ в сравнение с гласуването по преждестоящата точка. Съответно е некоректно да се твърди, че те са напуснали залата, "когато е дошъл моментът за гласуване на тяхното предложение". Някои от тях всъщност са се върнали в залата за въпросното гласуване.
Източници
Кандидат
Бойко Борисов (ГЕРБ-СДС)
Предаване
Лице в лице (връзка)
Дата на излъчване
2023-03-31
Минута на изказване
6 мин.
Невярно твърдение
ББ: Днеска излезе БН-банка с официалните си резултати.[...]Задължаваме скоростно - това е изводът. Външният дълг на България скочи до 45,100 млрд. евро - това са над 90 млрд. външен дълг. Трябва много да се молят на някой да стане премиер с държава с 90 млрд. дълг. Лошото на този дълг, който Вашите зрители трябва да разберат [...] защото този 90-милиарден дълг близо 10 на 100 се е увеличил последната 1 година. 10 на сто. А лихвите - и тях ще Ви ги оставя - които БН-банка дава - са 2 млрд. и 600 млн. на година. ЦР: Кой носи отговорност за това, г-н Борисов, от Ваша гледна точка? Това е много важен момент. ББ: [...] ако ние си позволяваме като държава да повишаваме този дълг, а такива са прогнозите, и да плащаме по над 2 млрд. лихви на година [...] това са само лихви, това ги плащаме всички ние. С една дума, нито един човек, нито една партия, дори коалция, не може да устои на този огромен външен дълг. А той ще дойде (разговорът с останалите политически сили бел. ред.) преко сили до 10 дни, защото тогава ще влезе бюджет да се гледа. [...] ако няма редовно правителство, тея дългове ще нараснат на 100 млрд. [...] ЦР: Това исках да разбера - липсата на редовно правителство ли е проблематичният момент в този дълг? ББ: Точно така, да. Защото редовното правителство носи отговорност за финансите. [...] Г-н Петков казва, че ще вложи в новия бюджет 50 млрд. за Юга и Севера [...] 50 млрд., еми 90 млрд. с 2 млрд. лихви и още 50 млрд. - те ни трябват 2 бюджета на държавата. [...] ЦР: [...] Този дълг, кой е виновен за него? Защото все пак зад достигането на това число стоят няколко правителства, нали? ББ: Последните 2 години, при нас, ето я 21-ва година, са 590 млн. дълг. Бяхме с Естония отличници. Прогнозата за до 25-та е 2 млрд. 601 (млн. бел. ред.). ЦР: Така е, но аз съм чувала включително и такива предложения: ние рефинансираме стар дълг, изплащаме, включително и Ваш. ББ: Да, и ние рефинансираме ... но едно е да рефинансираш, за момент да се вдигне, след това да изплатиш и да държиш баланса, друго е да теглиш заеми, да ги похарчваш, а да нямаш необходимите приходи. Това е разликата. И те растат, а това може да бъде спряно само от редовно, силно правителство. [...]
Нашата аргументация
Г-н Борисов бърка общия външен дълг с дълга на подсектор Централно управление (ЦУ). Общият външен дълг наистина е в размер на около 45 млрд. евро и се е увеличил с близо 10% (4 млрд. евро.) спрямо предишната година, но това не е показателно за увеличението на държавния дълг, нито зависи пряко и изцяло от действията на правителството и парламента, както твърди г-н Борисов. Причината за това е, че общият външен дълг, който г-н Борисов цитира, се състои от външните дългове на: сектор Държавно управление, Централната банка, други парично-финансови институции (ПФИ), други сектори (финансови предприятия, различни от ПФИ; нефинансови предприятия; домакинства и НТООД) и вътрешнофирмено кредитиране. Тоест общият външен дълг включва дълга на всички икономически агенти в страната – частни и публични (източник 1). Към края на януари 2023 г. общият дълг на подсектор Държавно управление възлиза на 40 млрд. лв. (а не 45 млрд. евро), като се състои от външен дълг (около 28,9 млрд. лв.) и вътрешен дълг (11,1 млрд. лв.) (източник 2). За последната година този дълг е нараснал от около 32,5 млрд. лв. (съответно 23,6 млрд. лв. външен и 8,9 млрд. лв. вътрешен, януари 2022 г., източник 3). Второто невярно твърдение на г-н Борисов касае дълговите нива от времето, когато ПП ГЕРБ са били на власт (последният месец от тяхното управление е април 2021 г.). Според данни на Министерство на финансите, държавният дълг тогава е възлизал на 29 млрд. лв. (22,9 млрд. лв. външен и 6,3 млрд. лв. вътрешен, източник 4), а не на 590 млн. лв., както твърди г-н Борисов. Твърдението на г-н Борисов за лихвените плащания също е неточно, като лихвените плащания от 2,6 млрд. лв., които той споменава, са твърде завишени, ако са отнесени към държавния дълг. За да поставим всичко в контекст, цитираме данни на Министерство на финансите: общите лихвени плащания по дълга на ЦУ за 2022 г. са били 609 млн. лв. (източник 5), а за първите 2 месеца на 2023 г. - 29,6 млн. лв. (източник 6).